Aszalt paradicsomos ciabatta

Valamikor 2 hete megint megszállt az ihlet és bekevertem egy kenyeret.Igazából olyan tevékeny napjaim voltak, mert azon a hétvégén még virslis lángost is gyártottam. Nem is sokat, csak fél kiló lisztből, mégis 3 napig jutott belőle 🙂 A virslisbe mindig csempészek egy-egy csík mustárt, amitől pikáns lesz az egész. Kis varázslat, de nagyon feldobja.

Persze legjobb frissen enni, mint minden tésztafélét. Merthogy az elkészült ciabatta is friss-ropogósan volt a legfinomabb. Finom sonkával, mozzarellával, bármivel 🙂

Aszalt paradicsomos ciabatta

Ez kell hozzá: 3 dl sima liszt, 3 dl teljes kiőrlésű liszt, 3 dl rozsos liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. cukor, 3 tk. só,  5 dkg olívában eltett aszalt paradicsom, icipici paradicsomos olaj, annyi langyos víz, hogy sűrű nokedlitészta-szerű legyen (liszttől is függ, de nekem kb. 4-4 1/2 dl-t vesz fel ez a formáció).

Így készültek: a dagasztás nélkülit összeszitálom és bekeverem. Az aszalt paradicsomot éles késsel apró, de még látható darabkákra vagdosom, úgy kerül a száraz anyagokba. Szórtam bele 3 csipet morzsolt kakukkfüvet is. Letakartam és hagytam kelni reggel 6-tól délután 5-ig.   Lisztezett döckára borítottam, majd kétfelé vettem. Most próbáltam ki először, de bevált a két pástétomformám. Sütőpapíros a bélelési technika, amit előbb vízzel meglocsolgatok, összegyűröm, így könnyen felveszi a forma formáját. Hű… ezt aztán megmondtam :))) Ebbe zuttyintiom a kicsit átformázott kenyérciket. Megvágom őket, liszttel megszórom, majd még egy órát hagyom kelni. Akkor a szokás szerint begőzölt sütőbe teszem 20 percig lefedve, majd utána még 50-60 percig fedetlenül. Ropogósra sütöm, kiveszem és még forrón megkenem vízzel. 

Trükkök: ugyan a sütő aljába betettem egy tepsibe plusz vizet a gőz miatt, de mielőtt betoltam a kenyereket, rásegítettem erre a virágspricnivel. A pástétomformának nincs teteje és egyesével igencsak billegne a rácson. Van egy akkora tepsim, amiben épp elfér a két forma egymás mellett, tetőnek pedig ideiglenesen egy másik tepsit borítottam a két formára. Tökkkéletesen bevált 🙂 Végül mikor megsült, akkor is a spricnivel kaptak egy-egy fújást a papucsok. Majd beszerzek valami kecsesebb konyhai szolgálatosat ebből az eszközből :))

aszalt paradicsomos ciabatta

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.