Vörösáfonyás meggyleves

 
Napok óta szemeztem a hűtőben ácsorgó bontott magozott meggyel, persze az üvegen keresztül. És igazándiból azt hiszem már a legelső pillantásnál tudtam, hogy meggyleves lesz belőle. Na jó.. nem épp olyan, mint a májusban, a kertben frissen szedett meggy, de valami hasonló. Pl. ki van magozva 🙂
Nálunk a meggyleves igen egyszerű és ráadásul valami régi családi, örökölt recept és úgy száll ágról ágra… izé 🙂 anyáról lányára, stb. Abban magvas a meggy, csak jól meg van mosva és le van szárazva, cukorral készül és tejföllel. Cukros vízben van felfőzve a meggy, majd cukros tejföllel van a meggylé dúsítva. Finom savanykás, jéghidegen az igazi üdítő! Egyszer sátorozáskor anyukám egy nappal később jött utánunk és amikor kérdezte, hogy mit hozzon, azt mondtam, hogy hideg meggylevest. És az anyukám két 5 literes üvegben szállította a jéghideg, isteni meggylevest. Nem sok gyümölcslevest eszem meg, de ezt mindennél jobban szeretem. Tán mert nem is igazán édes :)))
Mivel most nem ilyen formában volt meggyem, de már ,,el kellett'' használni, kicsit átkoppintottam az eredeti receptet. Bocsi Balogh mama, de szerintem még Neked is ízlene. Mindazonáltal Neked ajánlom, mert holnap lenne a születésnapod 🙂
 
Vörösáfonyás meggyleves tejszínnel
 
Ez kell bele: bontott üveg magozott meggy, levével együtt :)) hehe, nem tudom mennyi, olyan 2 bögrényi kb. Ehhez szórtam egy jó naaaagy marék aszalt vörösáfonyát, 200 ml tejszín, édesítőszer ízlés szerint,  3 vaníliás cukor, kb. 3 dl víz.
 
Így készült: a meggyet és a vörösáfonyát lábosba tettem a levével, a vízzel, édesítőszerrel és éppenhogy felforraltam. Közben a tejszínt kikevertem a vaníliás cukorral. Hőkiegyenlítés után öntöttem hozzá a tejszínt és az első buggyanásig hevítettem, majd el is zártam alatta a gázt. Hűtve, tejszínhabbal tálaltam. Azt hiszem olyan erős 8 perces munkám fexik benne :)))
 
vörösáfonyás meggyleves tejszínnel

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük