Sonkára hangolva

Néha olyan vagyok, mint egy hangya: amikor szépet látok, hazahozom. Így került a múltkor a pulykamell a hűtőnkbe. Szép darab, amitől rögtön vagy tízféle recept jut eszembe. Nem tagadom, hogy elsőként a zanyukám göngyölt pulykamell receptje motoszkált a fejemben. Említette is tegnap, hogy ma azt készít. De valami sokkal kevésbé macerás, sokkal egyszerűbb. lágyabb ízt akartam, mert a köretek dominánsak: majonézes rumli és vörösbab. Úgy gondoltam, ehhez majd jól passzol a visszamelengetett, vajjal meglocsolt pulyka. 

Vaj alatt sült sonkás pulykamell

Ez kell hozzá: 80 dkg pulykamellfilé egyben, 6-8 vékony szelet füstölt-főtt sonka vagy tarja, reszelt sajt – momentán itt is a csilis, mert most ez a kedvenc, ráadásul pikáns ízt is ad – amiből majd egy marok a tetejére kerülhet. Részemről füstölt edami sajttal szórtam meg. Só, granulált fokhagyma és 15 dkg langyos vaj. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem és olvasztott vaj dukál még rá 🙂

Így készült: a pulykamellet lapjában két helyen majdnem teljesen végigvágtam. Mindenhol megsóztam, megszórtam fokhagymával. Ezekbe a vágásokba kerültek a sonkaszeletek és bőségesen a reszelt sajt. Kívülről megkentem a vajjal és pár helyen megtűztem, nehogy szétnyíljon párolás közben. Sütőpapírra téve, fólia alatt megpároltam, bő egy óra kellett hozzá. Majd megszórtam a tetejét reszelt füstölt edamival és rápirítottam. Szeletelni csak hidegen lehet szépen, de emiatt jó egy vendégváráshoz is. Tálaláskor pedig olvasztott vajjal kell meglocsolni, apróra vágott petrezselyemmel megszórni. 

vaj alatt sült sonkás pulykamell

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük