Sok hűhó – nélkül

Idén igazán nem csináltam nagy készülődést húsvétra. Azért sonka és egy darab jóféle füstölésű karaj is került pénteken a lábosba, némi borókabogyóval és koriandermaggal egyetemben. Lassan főztem meg őket, majd hagytam a levükben kihűlni. Szombaton reggel pedig felszeleteltem egy-egy részüket, szépen tálra rendeztem, piros és fehér retket, újhagymát tettem köré. Készült hozzá sonkalében főtt tojás és sonkalében főtt rumliból majonézes rumli. A vöröshagymát kímélősebb póréra cseréltem, hogy Apácska is nyugodtan tudja enni. A maradék majonézből (cöccö… inkább tartár ugyebár, mivel tejfölös) és némi reszelt szerecsendióval készült egy kis majonézes vörösbab. Ez viszont direkt Apácskának. 

Még pénteken a piacon jártamban beszereztem egy kiló gombát, amiből elvettem nyolc nagy kalpagot. A többiből finom tejszínes levest főztem.  Nem vettem 100,-Ft-ért petrezselymet, hanem az erkélyládámból szüreteltem. Sokkal finomabb ám! 🙂
A nyolc gombafejből pedig töltött gombát csináltam.

Húsvéti sonkás töltött gomba

Ez kell hozzá: 8 nagy gombafej, 2 szelet sonka csíkokra vágva, 2 szelet camembert darabkákra vágva, 2 cm pórézöld apró kockákra vágva, 8 nagy csipet reszelt sajt tetsztés szerint, icipici olívaolaj a csurgatáshoz, ugyanennyi méz szintén a csurgatáshoz, só, bors.

Így készült: A gombákat tisztítás után – én sosem hámozom! a sasgyerek is tudja, hogy a héjában van a vitamin 🙂 – belül megsózom, megborsozom. Szépen elosztom bennük a sonkacsíkokat, a camembert sajtot, majd a hagymakockákat és a reszelt sajtot. (Még van a csilis mozarella és cheddar keverékemből így az került rá.) Tűzálló tálba csücsültettem a gombákat, amit előzőleg vajjal vékonyan megkentem. Ezután megcsurgattam gondolatnyi olívával és gondolatnyi mézzel.  220°C-os sütőben kb. 10 perc alatt megsült. Sima rizskörettel fogom tálalni és friss jégsaláta levelekkel, amire mustáros-citromos dresszinget csepegtetek.
Furán nézhetnek, akik nem tudják, hogy a sajt és a méz, illetve a sonka és a méz is passzol egymáshoz. Érdemes kipróbálni! 🙂
húsvéti sonkás töltött gombafejek

2 Comments

  1. pötty

    huhh… ez szimpi. bár már nincs húsvét, azért kipróbálom. 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    szia pötty 🙂 sok sikert hozzá!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.