Kosárba vele!

Kezdetnek jó?

Elmélkedtem ezeken a régi fűszereken, de sehogysem
jutottam dűlőre, hogy egyáltalán tudnék-e bármit is ajánlani egli és kecsege oldalára, ami
érdekes, régi, ritkán használják, és még finom is.

Ma pedig ahogy benyúltam a szekrénybe a
szezámmagért, szinte a szemem elé ugrott a borókabogyós üveg. Na jó!
Konkrétan felborítottam.
🙂 Még szerencse, hogy van teteje. Aztán úgy jártam, mint Forrest Gump: ha
már felborult, nyilván megfogtam. Ha már megfogtam, hát lecsavartam a
tetejét és beleszimatoltam az üvegcsébe. Mmmm….. Aztán, hogy így
jártam, hirtelen beugrott, hogy odavaló!

Miután kicsit utánaolvastam, megállapítottam, hogy
én nem tudtam meg túl sok újat róla. Azt viszont tudom, hogy nagyon
kevesen ismerik, és talán még kevesebben használják ezt a finom fűszert
a hétköznapi életben. Természetesen a gasztroblogosok körét nem vettem
figyelembe, mert olyan sok az ínyenc, hogy biztosan a fejemre
koppintanának egy ilyen általánosításért.

Magát a növényt, a juniperust minden formájában
szeretem és kertünkben is lakik három féltestvér. Emlékszem, amikor
ültettem őket, csak akkorkák voltak, hogy tejfölös pohárban érkeztek.
Jó messze kerültek egymástól és olyan árvának tűntek, mint az utolsó
szem cseresznye a faágon. De egy kertben minden csak türelem és idő
kérdése: mára kinőtték magukat, talán nemsokára bogyójuk is lesz.
Nyáron ropogós-illatosak a tűző napon, és lágy-balzsamosak, mikor
lement a nap. Bár szúrósak, mégis szeretem őket végigsimítani – persze
,,szálirányban'' – és a végén megmarkolni az ágakat és utána
szimatolni.
Magas illóolaj tartalma miatt sok területen használt és hasznos gyógyhatású
fű-szerszám. Csodaszép áfonyaszínű bogyóiból pálinkát főznek, szárítva és
morzsolva sok gyógyteának és fűszerkeveréknek is alkotója.
Én mozsárban korinaderrel és feketeborssal szárazon pirítva, vagy csak
simán összetörve egyben sült húsokhoz használom fűszerként. Kevertem
már friss rozmaringgal is, így teljesen más ízű lett a fűszerkeverék.
Készítettem vele tejszínes-pórés mártást, amiben nagyon extravagánsan
csücsültek a feketéslila, enyhén megtört bogyók.
Amennyire látom, azért mostanság egyre jobban terjed, megvásárolható szupermarketekben, gyógynövényboltokban, bioboltokban is. Talán ez is népszerűsíti kicsit és egyre több helyen kerül a fűszereskorsárba 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.