Kókuszgolyó

Tegnap vendégségben voltunk, így nem vacsiztunk itthon. Unokahúgom dícséretére mondom: ritkán eszem pörköltet, de amit ő főzött, az csodálatos volt! Puha, omlós, sűrű szaftos, de nem zsíros. Fantasztikus volt. A székelykáposzta is csábító volt, de már nem tudtam enni belőle 🙂

Szerencsére a májas hasénak is volt sikere, de fotó híján csak pár szót érdemel.
Fagyasztott leveles tésztából készült. A tölteléke vöröshagymán és póréhagymán pirított csirkemáj, jó majorannásan, borsosan, összetörve. Azért kicsit darabosra hagyva, hogy rusztikusabb legyen, és pici olívával felhúzva, hogy ne fűrészpor állagú legyen a töltelék. Ezt csomagoltam a tésztába, kis táskákba, batyukba és aztán felgöngyölve és darabkákra vágva, mint a hasét. Tojással megkenve, pirított szezámmaggal megszórva sütögettem ki őket. Nem nagy munka, de látványos és finom lett.

Vasárnap reggel van. Apácska még alszik, én meg már elkészítettem a mai meglepetést. A piacon járva említette, hogy szereti a kókuszgolyót, de már nem álltunk vissza a sorba érte. Péntekről megmaradt egy jó nagy darab héjában főtt rumlink és ma úgy ébredtem, hogy tudom mit csinálok belőle: kókuszgolyót! Régen csináltam már, de nagyon hálás ez a recept.


Kókuszgolyó meglepetéssel


Ez kell belé:
20 dkg hideg héjában főtt rumli, 5 dkg keserű kakaópor, 2 van.cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek. méz, porcukor ízlés szerint, 10 dkg darált keksz, 6+2 dkg kókuszreszelék, magozott meggy és 1 ek. a levéből.


Így készül:
a rumlit megpucoljuk és villával teljesen áttörjük. Hozzáadjuk a van. cukrot, mézet, porcukrot, reszelt citromhéjat, kakaót és előbb ezekkel teljesen simára keverjük. Ezután jöhet bele a kókuszreszelék és a keksz. Előbb mindig száraznak fogjuk érezni, de simára kell keverni. Beletesszük a meggylét is, és jó állagú masszát keverünk belőle. Se túl száraz, se túl nedves ne legyen. Kis golyókat formálunk és mindegyiknek 1-1 szem magozott meggyet nyomunk a közepébe. A maradék kókuszreszelékbe beforgatjuk.

Ez egy régi recept egy régi könyvből, amikor abból készült édesség, ami éppen volt a kamrában. A receptben nincsen vaj, a burgonya adja a nedvességet és emiatt egyáltalán nem tud kiszáradni. A cukorral viszont úgy kell bánni, hogy a kekszmorzsa mindig édes, ezt kalkuláljuk bele. Pár órára hagyjuk szikkadni, aztán hűtőben érdemes tárolni, ha marad belőle valami 🙂

kókuszgolyó vasárnapra

4 Comments

  1. egli

    hmmm… nagyon irigylem Apácskát!:)
    puszi:)

    Reply
  2. Emberevo

    Hello:)

    Okkal irigyelsz, mert jó sorom van ám, hétvégén reggelente mindig vár valami meglepi, ha más nem, akkor Anya;)

    Apácska

    Reply
  3. kecsege

    Én is nagyon ceretem a kókuszgolyókat:)
    Pusszantás

    Reply
  4. BodzaBlog

    Akkor majd legközelebb viszek magunkkal haza 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.