A lasagne-party

Nagyon szuper volt 🙂 Jól éreztük magunkat és a srácok csak úgy lapátolták befelé a kaját. Még volt aki repetázott is 🙂 Apa gyorsan lekapta az egyik adagot, mielőtt eltűnt. És persze ő is repetázott belőle. Számomra ez azt jelenti, hogy tényleg jól sikerülhetett, mert öt pasi nem enné meg, ha nem lenne jó 🙂 Szeretem az ilyen prompt sikerélményeket.

 

Lasagne

Ez kell hozzá: legalább 8 személyes adagot készítettem, így most megfelezem a mennyiségeket. Szóval akkor kb. 80 dkg lapocka darálva. (Hmm.. csodaszépet sikerült vennem és Apácska darálta le nekem kedden, amiből szerdán csináltam a ragut és ami jól összeért csütörtökre, hogy ma, pénteken ezt leírhassam :)) ) Folyton elkalandozom. Naszóval hús, aztán kell 1 1/2 doboz lasagne-tészta, 1 1/2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 közepes sűrített paradicsom, 250 ml paradicsompüré, só, bors, cukor ízlés szerint, majoranna, kakukkfű, 3 dl jófajta száraz vörösbor. A besamellhez: 3 ek. liszt, 15 dkg vaj, 500 ml tej, 1 dl tejföl, 1/2 szerecsendió reszelve, só. 

Így készült:  A ragut előző nap készítettem, így nyertem időt a buli előtt. Innen már csak egy kis ujjgyakorlat volt összerakni 🙂 A hagymát apróra vágva megpároltam, összeforgattam a husival, majd a fűszerekkel, a paradicsompürével, és a borral. Amikor felforrt, akkor még kis vizet adtam hozzá. Jó egy órát rotyogtattam, ügyelve, hogy ha kell, az elpárolgott folyadékot borral pótoljam.
A besamell mártáshoz a vajat felhevítettem, a lisztet picit megpirítottam benne, majd hideg tejjel simára kevertem. Kb. 1 dl tejföl került még bele. Alaposan meg kellett sózni, majd belereszeltem a szerecsendiót.
A tepsit kis olívával kikentem, majd a paradicsomos ragu levéből is tettem az első lapok alá. Ezután szépen rétegezni kezdtem: tészta-ragu-besamell, amíg el nem fogyott. A tetejére tészta-besamell-reszelt sajt került. 180°C-os sütőben 35-40 percig sült, majd 220°C-on még kb. 4 percet, míg rápirult a sajt. Ketchup volt a díszités a kockák tetejére. 

Bár ez egy igazi olasz étel, nem jutott parmidzsánó redzsánó sajt a tetejére. Hanem fűszerkeverékes-csilis reszelt mozarella és cheddar került rá. Nagyon megdobta az enyhe csípős íz 🙂

lasagne

A hagyományosan készített paradicsomos ragus – sonkás-besamelles – túrós-spenótos rétegezésű lasagne-m ötletét elvetették az ötök, mert egyik sem rajong a spenótért. Hát miféle pasik??? Ezen még javítani kell srácok! 🙂 

2 Comments

  1. 86215

    Szerintem a pasikat nem kérdezni kell az ételekről. Ha eléjük teszed, ugyanúgy (esetleg pár nanoszekundummal lassabban) befalják azt is;)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Igazad van konok 🙂 Ráadásul nem is ötök, csak négyek, mert Apa viszont szereti a spenótot és már kóstolta is az ominózus variációmat. Na majd legközelebb 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.