Újratöltve

Ahelyett, hogy már régen az access házimat csinálnám, mindenfélével telik az idő. Látom ám, hogy ez éjszakába nyúló este lesz 🙂
Hazafelé Nyunyi (a Zanyukám) kérte, nézzek utána, hogy haza tud-e jutni a csodálatosságos mávval? Már a nagybetűt sem érdemlik meg tőlem (sem). Hazajöttem, bekapcsoltam a gépem, lezuhiztam és utána rögvest idetapasztottam a szemem a monitorra. Fantasztikus elviraponthu-n olvastam, hogy a mávponthu-n, – ami nem nyílt meg csak ötödszörre, mert gondolom most oly' kevesen lesik, hogy csak na! – leselkedtem. Volna. Mert érdemben nincs rajta semmi. Nosza telefon, mávinfó vagymi… és alig 5 perc várakozás után kedves hölgy közölte, hogy fogalma sincs, indul-e onnan és akkor vonat, illetve végig megy-e azon az útvonalon, amit kérdeztem. Hurrá! Alternatíva? Na az nincs… esetleg próbáljam meg a volánbusz ügyfélszolgálatát. Újabb pötyögés, automata hang, de csak 8 és 16 óra között vannak ott. De kis helyes! Újra netbogarászás, voláninfó, megmiegymás.
Gyorsan hívom Nyunyit, aki pipa, hogy már megint hívom, mert még ügyfelek vannak és még zárni kell és még viszik el a lóvét, stb. Hiába próbálom mondani, hogy gyorsan-gyorsan, találtam egyetlen buszt, ami elviszi majdnem addig. Meg se hallgat, azt mondja, majd visszahív. Na persze már akkor, amikor a busz husssss! – se híre, se hamva abban a megállóban. Mondom neki a bé tervet: szomszédot felhívni, megkérni etesse meg szőrős négylábút, aztán ő meg jöjjön ide, gombás töltött zsömi lesz vacsira. De ő inkább kolleginával el félútig, aztán onnan majd kollegina férje hazaviszi. Jó, mondom. Ekkor már én voltam kissé morci. Mert a Nyunyi makacsabb, mint nyóc öszvér, ha bekattanak. :))
Közben én még felhívtam Apácskát, hogy hurrá, Nyunyi itt alszik, dejó, stb. Örültem, tettem ki ruhát is neki. Erre – mivel kiment a fejemből a mai céges vacsija – megkérdem: – S Te Kedves, mikor érsz haza? – Tudod, hogy ma van a vacsi, majd későn megyek. Hoppá! Naná, hogy elfelejtettem, mint a szél! Én meg itt sütök-főzök, alkotok. :)) – És mikorra várjalak? – Azt hiszem az utolsó metróval megyek haza. Megnézed mikor megy? – Hát persze, hogy persze! Nyunyinak a mávot meg a volánbuszt, neked a metrót, már tele a csukám a családdal :))) Még jó, hogy én ma simán hazajöttem. Vagyis nem simán, mert már a metrónál jutott eszembe, hogy a p***ba, az óriás zsömlék ott figyelnek bent a konyhában! Ehh… visszakutyagoltam, majd újra hazaindultam. Szóval ma ez a közlekedés…. tuti volt valami a levegőben és az nem grillcsirke illat volt! 🙂
Ehhez képest már semmi sem volt, mikor Nyunyi újólag felhívott, hogy elérte a buszt! Nézem az órát, hogyhogy??? Kicsit késett, mondja. Ja, mondom, csak 40 percet :)) Ami most éppen kapóra jött. De azért érdekelne, hogy melyik időszámítás szerint működik a volánbusz órája? Hihetetlen…

Na ez volt dióhéjban, közben elkészültek a zsömlék is, szépek és mosolygósak lettek.

Gombával töltött zsömik

Ez kell hozzá: zsömle – bármily meglepő 🙂 – nálunk most 9 db. Nem sikkadt el a 10., csak elfogyott a töltelék. Gomba… és itt meg vagyok lőve, mert a másfél kilóból 3féle menü lett. De saccra olyan 50-60 dkg. 4 tojás, 1 nagy vöröshagyma, 4 g. fokhagyma, petrezselyem ízlés szerint, só, bors. A zsömik tetejére 9 kanál tejföl és 9 csipet reszelt sajt, és még 9×2 ek. tej.

Így készül: A hagymát megpárolva, a gombát darabolva és rádobva, finoman lepirítjuk, hogy ne nagyon maradjon leve. (Ezt tegnap csináltam meg a nagy gombafeldolgozási projektben. ) A tojásokat felverem kis sóval. A zsömléknek kalapot vágok, de nem vágom le egészen. A belsejüket kicsipegetem. A tojást a gombához keverem és hozzáadom még 3 zsömle belét, amit kis tejben megáztattam. Szépen átforgatom, hogy a tojás olyan 3/4-ig megkössön. Közben a zsömlék belsejét meglocsolgatom 2-2 evőkanál tejjel. Aztán beletöltöm a gombás masszát, rácsukom a fedelüket, megkenem tejföllel, megsózom picit, és rácsipegetem a reszelt sajtot. 220°C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.
Alá sütőpapírt tettem, amit kis olajjal megkenegettem, hogy a zsömik alul ropogósak legyenek. Ez el is hagyható, de így nagyon fincsi.

A töltött zsömlének szerintem ezer fajtáját lehet készíteni. Nálunk még a hagyományos mazsolás-túrós édes változat megy. De lehet sonkával és 1 tojást beleütve is tölteni, vagy pirított zöldséggel, tejszínes sajttal, fasírttal és uborkával, stb. tölteni. Egyszemélyes vacsinak régen egy zsömlét ettem, 1 karika sonkával, 1 tojással, 1 karika lilahagymával, 1 vékony szelet sajttal töltve. 🙂 Csóró vacsi, de elég volt. 🙂

gombával töltött zsömle

2 Comments

  1. ladybird

    Megcsináltam vacsorára a zsömiket, én 30 dkg gombából készítettem és tettem bele 10 dkg apróra vágott pulykasonkát is. Ízlett mindkettőnknek, de a velem élő férfiegyed már a kolbászos verziót pedzegeti. Nesze neked vega kaja!

    Reply
  2. BodzaBlog

    A velünk élő férfiegyedek sosem tagadhatnák le vadász őseiket 🙂 mert persze nem a csipkebogyóra vadásztak anno, hanem HÚS-ra :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük