Szombati grill

Eddig mindig volt valami, ami miatt nem vettem elő. Vagy nem voltunk itthon, vagy más volt betervezve, vagy csak úgy. De szombaton végre előkerült a fagyasztóból az ott lapuló pisztráng-páros. Nem tudom, miért húztam-halasztottam, amikor megint megállapítottam, hogy mennyire szeretjük 🙂 Miután kiengedett és beirdaltam, befűszereztem, jól meg is grilleztem. Persze mellé köret is kellett, így azt is összecsaptam 🙂

Pisztrángok grillen

Ez kell hozzá: 2 szép pisztráng, só, bors, citrom leve és reszelt héja, petrezselyem, vaj.

Így készült: minden fakszni nélkül beirdaltam, jól besóztam, enyhén megborsoztam, és egy citrom reszelt héjával is megdörzsölgettem. A citrom levével pedig meglocsoltam kívül-belül. A hasukba elrejtettem egy-egy szelet vajat és petrezselymet. Ennél több nem kell neki, mert azért a pisztráng nem egy túl gebe hal. 🙂 Mármint a húsa elég zsíros – jófajta zsíros – és emiatt túl sok ízt fölösleges ráerőszakolni. Szerintem 🙂
Így ácsingóztak, míg a köret megsült a grillen, aztán ők is huss rá a rácsra. Hogy a bőrük ne ragadjon teljesen a rácsra, sütőpapírt tettem a grillre, arra feküdtek a halacsok. Persze így is odaragadt némi, de nem jelentős része a bőrüknek. De ettől még nagyon finomak voltak.

pisztrángok grillen

 

És a halacsok előtt készült köret is. Méghozzá cukkíni és padlizsán grillezve, meg főtt rumli héjában és grillezve, majd fűszersóval megbolondítva, meg tejszínes saláta, mert azt kívánta a hal.

Fűszeres grillezett krumpli

Ez kell hozzá: személyenként 1 szem rumli héjában megfőzve, só, bors, pirospaprika, őrölt koriander, granulált fokhagyma.

Így készül: amikor a rumli megfőtt, akkor vastag karikákra vágjuk és úgy tesszük az olívával megkent grillre. Bár most a halacsok után sültek papíron, de így is finomak és csíkosak lettek. Ha már kellően ropogósak, akkor egy részüket a következő fűszerkeverékbe forgatjuk: 1 kk. só, 3 kk. pirospaprika (édes vagy csípős ízlés szerint), csipet őrölt bors, 1 kk. granulált fokhagyma, 1 kk. őrölt koriander. A rumlik másik részét natúron hagyjuk és egymás mellé tálalva kínáljuk.

fűszeres grillkrumpli

 

Kipróbáltam a sáfrányt is szombaton. Mivel mindenből csak pár falat készült így gondoltam, hogy egy kis rizs Apánál mindig nyerő 🙂


Sáfrányos rizs


Ez kell hozzá:
1 cs. tasakos rizs, 1 cs. (mifelénk 0,12 g) sáfrány, só és pár csepp olaj.


Így készül:
a rizst előírás szerint megfőztem. Tálba tettem, megcsepegtettem olívával, és hozzákevertem a sáfrányt. Azonnal illatos és szép sárga lett 🙂 Direkt nem főztem vele a rizst, így is kiadta a zamatát, amit a forró rizs gőze magába szívott.

sáfrányos rizs

 

A grillezett cukkínit és padlizsánt csak megcsepegtettem olívával, megsóztam, pár csavarintás borssal megkínáltam. Fokhagymagerezdekkel együtt sütögettem.

grillezett zöldségek

És végül egy egyszerű saláta.


Tejszínes saláta


Ez kell hozzá:
1/2 fej jégsaláta, 10 cm póréhagyma, 1 paradicsom, 1 dl tejszín, 1 tk. majonéz, só, olívaolaj, csipet cukor vagy édesítőszer.


Így készül:
a pórét vékony karikákra, a jégsalit vékony csíkokra vágjuk. A parit kimagozzuk és apró kockára vágjuk. A tejszínt a többi hozzávalóval jó habosra keverjük, majd a zöldségekre öntjük. Pár órát hűtőben érleljük a salátát, megéri! :))

tejszínes saláta

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.