Nem lehet megunni

Na igen, tényleg nem lehet megunni a dagasztás nélküli kenyeret, mert ki az, aki 5 perc befektetett munkáért nem szeret bezsebelni legalább egy 10 perces áradozó és dicsérő monológot? :))) És ha van is, akkor most jobb ha lapít :p Mindenesetre én büszkén bezsebeltem a bókokat Szerelmemtől, aki nem győzte enni a frissen sült kenyerem. 🙂

Most olyasmivel próbálkoztam, amivel eddig még nem. Ámde mint régebben utaltam erre: nem lehet elrontani a dolgot kenyeret. Szóval most így készült a dagasztás nélküli egy kicsit egészségesebbre, mint a múltkor a fehér lisztből. És mondhatom, hogy még finomabb és ízesebb is lett.

 

Tökmagos kenyér teljes kiőrlésű lisztből – dagasztás nélkül

Ez kell hozzá: 3 dl sima liszt, 3 dl barna sütőliszt, 4 dl teljes kiőrlésű barna liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 nagy marék pirított tökmag, 4 ek. pirított szezámmag, 1 ek. cukor, 1 1/2 ek. só, kb. 4-5 dl langyos víz.

Így készült: szokás szerint este az összes szárazanyagot összeszitáltam. Reggel pedig hozzáadtam annyi langyos vizet, hogy összefogja a lisztet. A teljes kiőrlésű liszt miatt többet vett fel, mint gondoltam, de el is fért benne 🙂 Aztán a tálat megint bedugtam egy zacsiba, letakartam egy ruhával és míg haza nem értem, ott gubbasztott a konyhában. Akkor lisztezett asztalra borítottam, picit átmozgattam. Beletettem abba a tálba, amiben sütöttem. Mellesleg a sütőpapírral történő bélelést már egész jól mímelem és nagyon hasznos is, mert sehol sem ragadt bele, a kenyérciről pedig még melegen lehúzható. Szóval a tálban még pihent kb. 1 1/2 órát. Közben a sütőt előmelegítettem 220°C-ra és egy kis tepsiben vizet is tettem az aljára, hogy párologjon. Elfelejtettem időben megvágni a kenyeret, de amúgy is teljesen más az állaga, mint a fehérlsztesnek. A másfél órás kelesztés után 20 percet fedő alatt, majd még 55-60 percet pedő nélkül sütöttem. Nagyon guszti lett, de ráadásul még finom is 🙂
Ennyit az 5 perc melóról: tovább tart leírni, mint megcsinálni. Az eredmény pedig mindenért kárpótolt 🙂

tökmagos dagasztás nélküli kenyérke teljes kiőrlésű lisztből

Ezt a receptet ajánlom Laki kollégámnak, aki eddig nem ismerte bodzámat és ma felcsillant a szeme. Ráadásul holnap meg is kóstolhatja a tökmagost, mert sikerült 🙂 Továbbá a fakanalazót olvasó, próbálkozó és profi hölgyeknek, akár hétvégére egy reggelire a családnak, vagy egy jó hagymaleves mellé. Esetleg csak úgy 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.