Az illatokról

Nem is említettem, hogy a héten az egyik ügyfelemtől micsoda szuper kis ajándékpakkot kaptam. Mert pakk ez a javából!
Volt aki jót súgott neki, mert az érintett kollégám már rég tudja, hogy mennyire szeretem a teákat és főleg a zöldeket.

Mikor hozta a kis csomagot – nagyon szép, szolíd mintás, szinte már nem is papírszatyorban – és belelestem, akkor is felcsillant a szemem. Aztán amikor otthon kibontottam, jobban megnéztem, akkor láttam igazán, hogy igencsak megadta a högy a módját. Három nagy doboz, igen jól válogatott, és nagyon ínyenc ceyloni zöld teát kaptam.

Egyszerre rámtört az a gyerekkoromból ismerős érzés, hogy melyiket bontsam ki előbb? Aztán moderáltam magam, elvégre felnőtt nő vagyok, vagy mi :)) Felbontottam az egyik dobozt. De ennek szertartást csináltam. Éles késsel körbevágtam a celofánt rajta. Majd a kis rögzítőkorongokat is eltávolítottam. Épp úgy nyílik ez a lapos doboz, mint egy desszertes. Lassan felnyitottam az ezüst színű dobozt és csukott szemmel beleszippantottam. Mmmmmm…. micsoda illatok! Azonnal ki tudtam venni a jázmin erős, szinte tolakodó illatát, az áfonya fanyarságát, a citrom frissességét, az eper édességét.
Kinyitottam a szemem és megvizslattam a takaros kis papírzacsiba csomagolt filtereket. Végig ott motoszkált bennem, hogy valamit nem ismertem fel, pedig olyan ismerős. A vanília illatát. Mert a többi közt szolídan megbújt. A hatodik fajta illatot pedig egyáltalán nem ismerem. Baronesse névre hallgat és egyenlőre fogalmam sincs, milyen lehet.

A dobozból elsőre az áfonyás aromát választottam. Kékáfonya. Vizet forraltam. Nem akartam csészével rontani a modern hangulatát ennek a nemes zöld teának, bár lehet, hogy egyesek szerint ez szentségtörés volt. Ránézésre részemről: tiszta, átlátszó üvegpoharat igényelt.
Aztán rá is jöttem, hogy miért: amikor a még nem lobogó, de már forró vízzel leforráztam a filtert, olyan csodálatos illat lengte be a konyhát, hogy alig győztem szimatolni. Ahogy folyt rá a víz, és a pohár falán lecsapodó illatpára egyre vékonyabb csíkban látszott, úgy véltem magamba szívom Ceylon szigetének illatát is. Mellette a kékáfonya erős angol beütésről tanúskodik, de annyira harmonikusan egészíti ki a zöld illatot, mintha sosem lett volna ez másként.

A poharat lefedve, 10-12 perc áztatás után kóstoltam bele. Ó, az az íz! Az az aroma! Hogy mennyire fenséges, üdítő, friss és lelkesítő!
A kanapén ülve, kezemben a pohárral, csukott szemmel, nyitott orral, megadva a teának a szeánszot, élvezettel fogyasztottam el. Szinte erővel teltem meg, enegiával töltődtem fel, lelkem is elmosolyodott.

Így kellene minden délután, munka után éreznünk magunkat, hogy magunk mögött hagyhassuk a nap nyűgjeit, izgalmait, a stresszt, a zaklatottságot. És tényleg: aznap este minden más volt: másképp virágzott a vázában a mandulaág, más íze volt a vacsorának, más volt az ölelés. Úgy volt jó. 🙂

8 Comments

 1. 86215

  Ezt nem ér! Annyira megkívántam azt a teát, hogy a szám tátva maradt, és irigységemben a könnyem is majdnem kicsordult…

  Reply
 2. BodzaBlog

  Szia konok 🙂 Ennek örülök! Sosem gondoltam volna, hogy valakire ekkora hatással lehet, ahogy leírom az élményemet egy pohár teáról 🙂 Ha hazaérek, megsúgom, milyen fajta a kicsike. Köszönöm a hozzászólást, amitől meg nekem esett le az állam 🙂

  Reply
 3. 86215

  Köszönöm szépen:) És ha hozzá teszem, hogy én leginkább a fekete teákat kedvelem, tehát még nem is az a kimondott kedvencem a zöld tea. Várom a megnevezését!
  Mondjuk az utóbbi egy-két évben már bővítettem én is a készletemet, zöld, vörös, fehér, gyümölcsös és gyümölcsteákkal.

  Reply
 4. BodzaBlog

  Ahogy ígértem: HYSON gyártmányú a tea. Szerintem igazán el tudja rontani az embert 🙂 természetesen jó irányba!

  Reply
 5. Ági

  Esetleg tudnál segíteni hol vehető ez a finom tea?

  Reply
 6. BodzaBlog

  Szia Ági 🙂 Sajnos nem. Ajándékba kaptam és azóta sem láttam. Nem tudom, hogy teaházak forgalmazzák-e így, hogy teljes dobozt lehetne vásárolni? Talán valami olyan boltban, mint amilyenek a douwe egberts boltok voltak. Ahol kávét, teát, édességet, drazsékat lehetett kapni. Fogalmam sincs manapság vannak-e ilyenek :)) Sajnálom.

  Reply
 7. 86215

  http://herbalnet.hu/termekek/21/6816
  388 HUF 25+5 filteres kiszerelésben.
  Gugli your best friend:)

  Reply
 8. BodzaBlog

  na tessék 🙂 jó a zseni a háznál 🙂

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük