Valami régi, valami új

Hmm… Micsoda jó érzésekkel töltött el ez a karácsony 🙂 Még azok a méltatlankodások is jól estek, amik arra vonatkoztak, hogy túl régen írtam ide. Tényleg akadt épp elég dolgom karácsony előtt, hogy estére már ne legyen lelkierőm a gépem elé ülni. Ez nem utálat, vagy hűtlenség, sem trehányság. Félre a mentegetőzéssel 🙂

Ihletem persze mindig akadt, és ettünk-ittunk is, a tálalást is gyakoroltam. Ugyan elterveztem, hogy milyen lesz itthon a karácsonyi asztal, de végül gyakorlatilag nem is voltunk itthon egy napot sem. Körbejártuk a családot. 22-én már előkészültem a szentestére, mert vasárnap Anyuval együtt sütöttünk-főztünk otthon. Anycikám sajnos még 24-én is dolgozott, így jó sokat segíthettem neki a házban. Amikor este lefeküdt, akkor még gyorsan rendbe vágtam a konyhát és a fürdőt. Amikor reggel felkelt és Apus elvitte dolgozni, akkor pedig a nappalit, a tetőteret takarítottam ki. Aztán bepaníroztam a csak reggelre kiolvadt pontypatkókat és Apácskának pár szelet pulykát. Bár meg kell mondjam, hogy szerintem a hal finomabb :p melegen, frissen, hidegen és másnap reggel is imádom 🙂

Mozgalmas délelőtt volt. De azért örültem, hogy végül mégis az Ősöknél 🙂 karácsonyoztunk, mert így megmaradtak a hagyományos menü fogásai. Mióta az eszem tudom, a szentesti vacsora ugyanaz: borleves kaláccsal, rántott ponty, majonézes rumli, franciasaláta – ami idén babos kukoricasalátává avanzsált. Na meg persze bejgli és ördögpirula, és az elmaradhatatlan sajtos pogácsa.
Igaz ugyan, hogy a pogácsát vasárnap sütöttük meg, de ez semmit sem vett el az élvezeti értékéből. Véleményem szerint pogácsát egyébként is csak forrón és melegen a legeslegjobb bekapni. De másnap reggelinek is finom egy bögre tejjel 🙂

A sajtos pogácsát így csinálja anyukám: 1 kg langyos finomlisztben elmorzsol 2 élesztőt, hozzáad 1 ek. cukrot, 2 tk. sót, csipet borsot, 1 kocka margarint, 1 pohárka tejfölt, 1 tojást, 30 dkg reszelt sajtot – ami vegyesen füstölt és valami más ízes keménysajt – és annyi langyos tejet, amennyivel jól össze tudja dolgozni a tésztát. Aztán langyos helyes hagyja kelni legalább fél órát.
Ezután kb. 1 1/2 – 2 cm vastagságúra nyújtja, a tetejét késsel bekockázza, apró pogiszaggatóval kiszúrja, tojással megkeni és sajtba borítja , majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatja. Kb. 15 perc alatt szépen megsütögeti. Egyszerűen imádom 🙂 a pogit is 🙂

Szóval idén rám maradt az esti borleves elkészítése. Mellesleg sokan azt hiszik, hogy evvel rengeteg a fakszni. Pedig dehogy! 🙂 A lényeg, hogy odafigyeljünk az arányokra.

Karácsonyi borleves

Ez kell hozzá: 1 üveg száraz fehérbor, 1 üveg víz, 2 vaníliás cukor, vagy 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 hatalmas citrom vékonyan levágott héja, aztán itt már nincs dekázás és egyebek: cukor, fahéj, szegfűszeg ízlés szerint. Ahány főre készül, annyi tojás sárgája, de minimum 6 db, idén pedig ugyanennyi evőkanál tejszínnel dúsítottam még.

Így készült: a bort és a vízet egy lábosba öntöm. A vízhez az üveg a mérce 🙂 Ebbe pár órával a forralás előtt beáztatom a citrom héját, a fahéjat és a szegfűszeget. Áztatás után felforraltam, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon. Fedő nélkül csináltam, mint mindig. Így a ház tele lett a fűszeres illatokkal. Amíg az alap fortyogott, kikevertem a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral. Kb. 30-35 perc forralás után leszűrtem a bort. Aztán a tojásokra mertem egy kanálnyit. Óvatosan a gyöngyöző borba kevertem és 2 percig kevergettem. A hagyományos recept itt kész is van. Most 10 perc múlva, amikor már nem volt túl forró a borleves, apránként belekevertem a tejszínt. Finom selymes és lágy lett tőle a borleves. Melegen, csészékben tálaltuk fel és friss, fonott kalácsot kínáltunk mellé. Így lett régi és új és remélem, ha nagymamám lát odafentről, akkor nem veszi szentségtörésnek a próbálkozásom 🙂

borleves

Amikor már túl voltunk a vacsin, a Jézuska meghozta az ajándékokat, és mindenki elpilledt egy-egy kanapén, fotelban, kályhapadkán, akkor behoztuk a tortát, amit még itthon készítettem. Azt hiszem ez lesz az egyik kedvencem. Könnyű, gyors és nagyon finom lett. A receptet a Nagy süteményeskönyvből vettem. Módosítás csak annyi, hogy az én tortaformám nem 20, hanem 24 centis, így mindenből picit több kellett.

Citromos ricotta torta

Ez kellett hozzá: 15 dkg darált háztartási keksz, 15-20 dkg olvasztott vaj – vagy margarin – 15 dkg darált mandula vagy dió, 1/2 kg ricotta túró, 3+1 szép és egészséges citrom, cukor ízlés szerint, 3 nagy tojás, 2 ek. étkezési keményítő (vagy liszt, jobb híján), 2 van. cukor.

Így készült: a vajat megolvasztottam és a kekszet, a darált mandulát vagy diót hozzákevertem. Kivajazott tortaformába nyomkodtam és kb. 10 percig sütöttem 180°C-os sütőben. Eközben kikevertem a torta lényegét: a ricottát ízlés szerinti cukorral – édesítőszerrel, én glukonont használok – , van. cukorral, a 3 citrom reszelt héjával, és kifacsart levével, a jobb híjánnal 🙂 és a 3 tojással simára kevertem. Ezt a masszát érdemes megkóstolni, nagyon fincsi és pikáns! Aztán kóstolás után ráöntöttem az alapra. Betettem a 180°C-os sütőbe és 50 percig sütöttem.
Eközben a 4. citromot megmostam, felkarikáztam. Leöntöttem forró vízzel és 5 percig forraltam. Ezután lecsepegtettem és langyos mézbe mártottam, így tettem a kész tortára. Szigorúan csak hidegen szabad tálalni, de akkor dupla adagokban, mert egy szelet sosem elég 🙂
Persze a fantáziám is beindult, hogy a ricottához mit lehet még keverni. Narancsos, grapefruitos változatban biztosan el fog készülni, de már előre várom az eperszezont, vagy amikor majd a szeder és a ribizli érik a kertben. Biztosan tovább próbálkozom.

citromos ricotta torta

Szóval elmúlt a karácsony. Nagyon örültem, hogy mindenkit sikerült olyasvalamivel meglepni, amitől felcsillant a szeme, mert vágyott rá. Itthon, otthon és Apácskáéknál otthon is. Csak mosolygós arcokat látni olyan öröm, amit nem lehet elfelejteni 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.