Töltött paprika – U1 és téli-kerti-séta

Szombaton Apácskával a Winnetou és Pocahontas a tisztáson c. darabban szerepeltünk Tordas City-n a Villa Tordas pódiumán. 🙂 Jól néz ki így leírva, ugye?
Lefordítva  érthetőbbre:  Szüleimnél voltunk fát vágni a nagy, hideg télre. Viszonylag hamar végeztünk, mert Apukám már jó sokat felhasogatott. Délelőtt avval volt elfoglalva, hogy az új, szuper fatárolót befejezze. Gyakorlatilag bedeszkázta a tároló oldalát teljesen, hogy hómentesen lehessen tárolni a fát. Aztán Anyukám talicskázott, Apácska vágott, én meg súlyt emeltem. A bazi rönköket a nagyrönkre fel, aztán mégegyszer, aztán a hasogatott fát a taligába. Érdekes módon a bal hátsó felem lett csak kissé izomlázas, nem is értem :)))) De a tiszta levegő is megtette a hatását: dátha múlóban, már csak nyomokban hallható a hangomon, légutak tisztulva.
Délutánra jó fáradtan ültünk asztalhoz és nagyon finom zöldborsós, csipetkés gulyáslevest kanalaztunk. Aztán egyszerű, de mégis finom töltött tojást Anyu-módra falatoztunk.

Maradék napsütésben felkaptam a gépem és bóklásztam a kertben imádott kis növényeim között. Most, így tizenév távlatából látszik, hogy kifizetődő volt anno olyan sokat foglalkozni a kerttervezéssel. Úgy alkottuk meg, hogy tájjellegű legyen, lepkéknek és madaraknak tetsző virágos és bogyós bokrokkal legyen tűzdelve. Menedéket és élelmet nyújtson a kis csipegetőknek és azoknak is, akik kukacásznak a fű közt. Van odús farönk tetővel ellátva, bokorba rejtve, van téli madáretető több is. Fantasztikus látni a kis és nagy csicsergőket.

A hétvége nem éppen lustálkodósan telt, ezt gyorsan megkoronáztuk mind a ketten egy mozgalmas hétfővel. Este nem is nagyon vittük túlzásba a vacsit, csak a maradék csirkehúslevest tejfölöztem be, szórtam bele petrezselymet és jó forrón tálaltam. Lélekmelegítően finom volt és lazítós. Azért én betöröltem a főtt zöldségeket is :))) Ma pedig mikor hazaértem, gyorsan feldobtam egy szuper-lájtos töltöttpaprikát, hogy picit visszacsempésszem a vidám, nyári ízeket a zord szürke napokba. 🙂

Töltött paprika könnyedén – U1

Ez kellett hozzá: 4 szép tvpaprika, 500 g darált pulykahús, 1/2 cs. barna gyorsrizs (a lassabban fővő fajtából.) 1 tojás, só, bors, 1 tk. pirospaprika, édesítőszer, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek. sótlan vegeta, 2x 500 ml passzírozott  paradicsom és kb. 1 l víz.

Így készült: A passzírozott paradicsomot – ami só és tartósítószermentes –  a vízzel elkeverem és máris felteszem forrni. A vöröshagymát tisztítás után négybe vágva beledobom a paradicsomlébe, majd mellépottyantok 4 gerezd combos fokhagymát is, a vegetát, kicsi sót, és édesítőt kb. 15 szemet ehhez a mennyiséghez. Amíg ez felforr, addig a tölteléket is elkészítem: a husit összekeverem sóval, borssal, pirospaprikával, a maradék 2 g. átpréselt fokival, a tojással és a 1/2 zacskó rizzsel. Betöltöm a paprikákba, a maradékból 4 csinos gombócot formálok Apácskának 🙂
Amikor a paradicsomos lé felforrt, beleteszem a paprikákat és a gombócokat. Kb.35-40 percig kicsi lángon főzöm.  Amikor megfőtt,  kiszedem a  töltött paprikákat és a gombócokat.  A levét hagymástól-fokhagymástól összeturmixolom és ettől szép krémes lesz.  Visszateszem a  belevalókat, átforrósítom és tálalom. 🙂 Tényleg könnyű, isteni finom nyári ízeket hozott vissza ma estére 🙂

szuperkönnyű töltött paprika

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.