Tél van

Tél van. Már a hó is esett és minden fehér a fekete éjszakában. Ragyognak a csillagok és szinte megfagy az ember lehelete.
Reggel is sötét van még, amikor lebotorkálok a parkolóba. Ahogy kilépek a kapun, lelkes cinkecsapat fogad zsémbelődve és a félősebbek odébb rebbennek egy másik fára. Van, hogy már egy méterre is eliszkolnak. 🙂 Egy néni eteti őket első emeleti konyhája ablakában. Szívfájdalmam, hogy a hetedikre már nem repülnek fel a kis pamacsok. Mert némelyik tényleg csak egy kis tollpamacs, ahogy felfújva magát gubbaszt a faágon. Na ők a bátrabbak 🙂 Távolabb rigófiúk dalolnak. Nem is értem, tán azt hitték a melegebb napokon, hogy tavasz van? Megtéveszti őket ez az időjárás. Bezzeg mikor leesett a hó, csak úgy lapítottak a fákon összebújva a párok és onnan lestek, ahogy a kocsihoz értem. Csillogó fekete szemük élénken figyelt, de úgy látszik veszélytelennek lettem minősítve, mert nem menekültek el.
Szeretem a madarakat. Az aprótól a fenséges ragadozókig és a vicces szarkákig, varjakig szinte mindet, ami kis hazánkban megfordul 🙂 Azért ma reggel mégiscsak akasztottam ki cinkegolyót, mert nyáron egyszer arra lettem figyelmes, hogy két minicinke itt nézelődik az erkélyen. Hátha idetévednek vagy egy őrszem kiszúrja a golyókat 🙂 Reménykedem.

Tél van. Sok a szürke hétköznap. Gondolkodom a tesóméktől kapott hatalmas szürke sütőtökön. Csuda tudja, miért nem volt kedvem felvágni. Tán épp azért, mert szürke?
De pénteken, hogy végre világosban értem haza, nekiestem a futómuskátlim elfagyott , hosszú hajának és levágtam mind. Ami még zöld a ládában, – ne vessen rám senki követ, hogy nem teleltetem, de nincs hol teleltetnem – ráadásul virágzik is, azt meghagytam. A levágott szárakból a liliomok nagy zsákba rejtett cserepei köré tettem szigetelést, hogy ne fagyjanak meg. Tavaly faleveleket gyűtöttünk Apával, az is jól bevált tavaszig. 🙂 Aztán mire összetakarítottam az erkélyen, addigra épp ideért a hófelhő és sűrűn hullottak a fehér pelyhek. Én meg az ablak mögül lestem a virágzó muskátlit a hóesésben. 🙂 Karácsonyig még kitartanak szerintem.

Tél van. Mindjárt karácsony. Barátnőmre gondolok és arra, hogy jajj de jó, még össze tudunk futni karácsony előtt. Megleptük egymást 🙂 Aztán jöttünk ide lustálkodni. Finomat főztünk, sőt nassoltunk is: Idén még belefér!- jelszóval 🙂 Szokásos újévi fogadalmaink egyike lesz, hogy de istibizi lefogyunk 🙂 (napersze :)) )
Behoztam azt az irdatlan nagy tököt és nekiestem a nagykéssel. Hogy belül milyen csodálatosan szép narancssárga volt! Elállt a lélegzetem. Nem az a sima narancssárga, mint azoknak a kis tököknek a piacon. Ez szikrázóan szép volt! És hatalmas magjai voltak, amiket most nem álltam neki letisztítani, bár biztosan jó lett volna. A tökmagolaj egészséges. Na aztán jól feldaraboltam a tököt és meg is sütöttük. Finom lett, bár barátosnőm megcukrozta, én a natúr ízéért szeretem. Csomagoltam is neki belőle 🙂
Este még azt gondoltam, ma csinálok belőle egy finom turmixot, de mivel napközben rájártam a maradékra, erre nem került sor. Talán máskor. A receptjét azért leírom:


Sütőtökturmix téli napokra


Ez kell hozzá:
sült sütőtök ízlés szerint, édesítőszer vagy cukor, reszelt citromhéj, 1 van.cukor és annyi tej, amennyi jólesik.


Így készül:
a sütőtök húsát mindennel összekeverjük és a tejjel összeturmixoljuk. Ha sűrű, nyugodtan higítható még. Hidegen isteni 🙂

Tél van. De azért itt a melegben nem áll meg az élet. Már jó ideje nem írtam ide, mert az év végi diliház kiszívta estére az erőmet. Ettől még ettünk, ittunk itthon. Sőt kollégabúcsúztatón is voltunk egyik este a héten, ahol szintén finomat vacsoráztunk. Hm.. nagypapám azt mondaná, hogy ,,vacsoráltam'' 🙂
Múlt hét végén előkaptam az akciósan vásárolt réteslapokat. Hagyományos mazsolás-túrós és nem hagyományos barackos-túrós rétest csináltam.


Barackos – túrós rétes


Ez kellett hozzá:
3×4 réteslap, 50 dkg túró, 1 lecsepegtetett barackkonzerv, cukor – helyett édesítőszer, 2 van cukor, 1 citrom reszelt héja, és 1/2 citrom leve, 2 ek. tejföl, 2 tojás sárgája és felvert habja, 3 ek. búzadara, csipet só, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 3 csipet zsemlemorzsa.


Így készült:
a túrót a citrom héjával, édesítőszerrel, citromlével, tejföllel, van.cukorral, 2 tojás sárgájával, csipet sóval szép simára keverjük. Hozzáadjuk a darabolt őszibarackot és a búzadarát. A végén a felvert tojásfehérjét.
A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára terítjük, minden réteget megcsepegtetünk olvasztott vajjal. (minden másodikra tejfölt is csepegtettem imitt-amott) A töltelék alá csipet morzsát szórunk, nem egészen a széléig felhalmozzuk. A széleket vajjal lekenve visszahajtjuk és az egészet a ruha segítségével felgörgetjük. Vajjal megkent sütőpapírra tesszük, alaposan megkenjük vajjal és tűvel megszúrkáljuk. A másik 2×4 lappal ugyanezt tesszük, egymás mellé tesszük a tepsiben a rudakat. 180°C-os sütőben ropogósra sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk és felnyiszáljuk kedvünkre, csinos darabokra. Nincs mit mondani hozzá, csak azt, hogy jó étvágyat 🙂

barackos-túrós rétes

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük