Tesólátogatós

Tegnap este csináltam, mert bár ma visszük el, ez a vendégségbe hurcoltható harapnivaló egyáltalán nem sínyli meg a fél napos várakozást. Lángost sütöttem. Ezt ma elvisszük tesómékhoz.


Mustáros-virslis lángos és a töki pompos esete


Ez kellett hozzá: 1 kg finom liszt átszitálva, 2 tenyérnyi olaj, 2 cs. szárított élesztő, 2 dl langyos-cukros tej, 3 közepes krumpli, a krupmli sós főzővize, 6 hosszú virsli + 3 karikázva, kb. 4-5 ek. mustár, 1 pohárka tejföl, 3 apró lilahagyma karikázva, 5-6 dkg bacon vékonyra csíkozva, 5-6 dkg feta sajt morzsolva, opcionálisan 2 szelet pácolt karaj csíkozva, pár apró kis bazsalikomlevélke – pl. görögbazsalikom.

Így készült: a krumplikat nagyon apróra vágva, nagyon sós vízben megfőztem. Direkt túlsózom ilyenkor, mert a tésztába nem rakok sót. Amikor a rumli langyosra hűlt, összedolgozom jól a liszttel, bár nem vagyok híve a teljes elmorzsolásnak. Jobb szeretem, ha imitt-amott kilátszik, hogy van benne rumli. Beledolgozom a 2 tenyérnyi olajat. Az élesztőt közben felfuttatom a cukros tejben és azt is hozzáadom. Ezután már csak a rumli sós főzővizével dolgozom. Abból adagolok annyit, hogy jó legyen a tészta. Kicsit kidagasztom, míg elválik a táltól, majd letakarva egy órára magára hagyom.

Ha letelt az óra, rámosolygok a kétszeresére kelt tésztára és jól lisztezett döckára szedem a tálból. Kicsit kézzel kinyújtogatom és helyes kis kockákra vágom. Eközben a virsliket derékban kettévágtam és most várják, hogy a tésztába öltöztessem őket. De mielőtt összecsavarom rajtuk a tésztát, megkenegetem mindet egy kis mustárral. Aztán lisztezett tálcán hagyom még őket egy fél órácskát pihenni. Akkor aztán nem túl forró, de azért jó meleg olajban kisütögetem őket

A maradék tésztát – kb. a fele – óvatosan egy sütőpapíros tepsibe teszem. Ez lesz a pompos. Megkenegetem olajjal kevert fokhagymás, sós tejföllel. Rászóróm a virslikarikákat, a karajt, a lilahagymakarikákat, a rámorzsolom a fetát. Rárakosgatom a baconcsíkocskákat, pár bazsalikomlevélkét és sutty be a közepesen meleg sütőbe. Úgy sütöm meg, hogy ropogós legyen a széle. Gondolom aki szereti, egy jó sört leguríthat utána.

mustáros-virslis lángos

3 Comments

  1. Neduddgi Őfelesége

    Jelentem a virslivel tőtött lángos fogyasztható szerkezet volt.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Hejhó 🙂 ez aztán a meglepetés 🙂 Mellesleg nagyon örülök neki és egészségetekre! Apát azóta is kúrálgatom, de a maradékot azért ő is bereggelizte és a pompost pedig megebédelte 🙂

    Reply
  3. BodzaBlog

    Hmm… én azt hittem, hogy. És mégsem. De akkor ki is vagy Te, kedves Neduddgi Őfekesége?

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.