Pereszke

Tisztítókúra ide vagy oda, nem jött be a dolog. Ez a dátha úgy ledöntött, hogy épp a hétvégén tetőzött rajtam. Utálom, mikor így átcsapnak felettem a hullámok.

De azért ez a szolnoki hétvége sem telt újdonság nélkül. Én legalábbis még sosem voltam és ezért is csigázott fel annyira, mikor jött a családi ötlet, hogy menjünk gombászni! Ujjé! És mire vadászunk? Hát valami csodálatosságos és gyönyörűségességes lilatönkű pereszkére.

Amikor útban a rét felé az út másik oldalán már hajlongó embereket láttam, még jobban felvillanyozódtam. Nem arról van szó, hogy még sosem láttam gombát szabadban teremni, de így szedni még sosem voltam. Valahogy egész más az erdőben egy ismeretlen gombát látni, amihez inkább nem nyúl az ember, mint tudni, hogy biztosan jó, amit le akar vadászni. Aztán ott billegtünk mi is a réten, először semmit sem láttam, mert fogalmam sem volt, mit is keressek. Aztán ott volt egy! Meg még egy! Meg egy csomó és rengeteg és millió! Igazi gombakörökben nőttek és találtunk olyan gombakört, amit más még nem dézsmált meg. Később már ahogy szétnéztünk, keresni sem kellett ezt a szépséget: ahol körben egy sávban zöldebb volt a fű, mint máshol, odaballagtunk és learattuk a friss kalaposokat. Röpke egy óra alatt kb. 10 kg gombát szedtünk egy nagy ládába, amiről szintén nem hittem volna, hogy tele lesz. Még néztem is, minek akkora láda nekünk 🙂

Volt egy öreg bácsi is a réten, aki pedig szatyorba gombászott: ritkábban hajolt le, és nehezen is telt az a szütyő. De ő szegfűgombát szedett, amiből szintén sok volt arrafelé. Kinek mi 🙂

Holnap a gombánk elkerül egy szakértőhöz a piacra, biztos ami biztos. Így most nem hoztuk haza. Mint ahogy ottfelejtődött a két ajándékba kapott pisztrángunk is a fagyasztóban. Ők már a karácsonyt várják.

Azt hiszem itt az ideje kitalálni, megálmodni a karácsonyi menüt. Ez azért valljuk be, hálás feladat. El is kezdem törni rajta a fejem. Pl. megpróbálom beszerezni a nyers laskagomba-saláta receptjét is, amitől elállt még a lélegzetem is tavaly szilveszterkor és azóta sem sikerült megszereznem. És természetesen a pereszkére is alkotnék valami egyedit, hogy méltó lehessen az ünnepekre. Addig is szemezgetek abból, amit itt-ott lelek a neten.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük