Almakrém torta

 
  A sok-sok almát, ami mostanság megfordul itthon, nem győzöm egyedül pusztítani. De kárba veszni félteném, hiszen nem azért ültettük az almafákat, hogy csak úgy legyenek. Mind a három tudatos választás volt. Van egy korai, nyáron termő fajta. Van egy oltott, kétféle almát termő – jonagold és golden – és van egy mucsu, amiről már szüreteltünk 75 dkg-os almákat is. Ez igazán késői termésű és a jó lenne, ha többen ismernék. Utóérő fajta. Zölden szedjük, de aztán besárgul, ahogy érik. A héja pedig hihetetlenül viaszos. Ha fényesen mosolygós és kívánatos almákat akarok látni a kosaramban, akkor 3 naponta meg kell törölgetnem egy tiszta ruhával
 
Szóval tegnap kitaláltam, hogy a héten készült boros almapürét mire is tudnám felhasználni, így született egy finom almakrémtorta. Apu is kóstolta, Apácskának is ízlett, egyszóval sikeres lett, bekerülhet a receptkönyvbe
 
Almakrém torta
 
Ez kellett az omlós tésztához: 20 dkg finom liszt, 5 dkg rétes liszt, 1 sütőpor, 1 ek. cukor, 1 van. cukor, csipet só, 15 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 ek. búzadara.
A krém: 7-8 dl boros almapüré és 1 cs. zselatin fix kikeverve.
 
Így készült: a tésztához előbb a szárazanyagokat kevertem össze, majd a margarint és végül a tojások sárgáját adtam hozzá. (Ne felejtsem el, hogy a piacon máskor is ettől a nénitől vegyem a tojglikat, mert annyira szép és akkora volt, hogy hűha!)
 
Kilisztezett formába nyújtottam, kis peremet hagyva neki. Megszúrkáltam és 180°C-os sütőben megsütöttem. Amikor langyosra hűlt, rákentem az almakrémet a búzadarával megszórt tésztára. A tojások fehérjét vaníliás cukorral keményre vertem, mintát rajzoltam vele az almakrémre és 2 percre visszatoltam a forró sütőbe.
Természetesen ez is mára lett igazán finom és a tejszínhab jól kiemelte az almakrém nem édes ízét
 
almakrém torta

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.