Mert megérdemeljük :-)

Annyi mindent intéztünk ma Apával, hogy úgy döntöttem, megérdemeljük, hogy igazán finom estebédet varázsoljak. Így – biztos a hatodik érzékemnek köszönhetően – már délelőtt kivettem a fagyasztóból azt a hatalmas és gyönyörű süllőt, amit még Apa tesója fogott nyár végén a Tiszában. Mindig mondom, ha szóba kerül, hogy a tiszai halaknál jobb ízű nincs is a világon 🙂 Egyszerűen nem lehet betelni velük. A keszegek, kárászok omlósan ropogósak olajban sütve. A pontyok nem zsírosak, sosincs iszap ízük, kemény a húsúk, mert izmosak és jó vízben élnek. A harcsák csodásak, elkészítve is fantasztikusan zamatosak. És a süllők! Mind olyan ízes, sosincs mellékízük, hófehér a húsuk és omlósak, az egyik legcsodálatosabb nemes hal számomra. Ráadásul ez a példány szép nagy is volt és bár nem mértem le, legalább 2 kg volt. Még elkészíteni is öröm az ilyen csodás jószágot. Közben azon méláztam, hogy a vizek egyik királya micsoda egy jószág: csupa izom az egész hal, csodás csíkok vannak az oldalán, fantasztikus hátúszói vannak. Csak méltatni lehet. Most meg majd jól megsütöm és megesszük :))

Sült süllő fűszervajjal

Ez kellett hozzá: 1 nagy süllő, só, bors 1 citrom, 15 dkg vaj, 1 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyem. Köretnek tepsiben sült burgonya, mert ez illik a vajhoz és paradicsomos mozarella olívával, borssal. Mert ez passzol hozzá 🙂

Így készült: a köretnek való burgonyát megpucolom, kockára vágom és tepsiben sóval, olívával összeforgatom. Pár vajforgácsot dobok rá. Fóliával letakarom és már mehet is a sütőbe.

A halat tisztítás után kb. 1/2 cm-enként beirdalom. Sózom, borsozom, a citrom levét ráfacsarom. Nagy tepsibe sütőpapírra teszem, olívával meglocsolgatom és már mehet is a sütőbe a krumpli fölé. Párszor kiveszem, meglocsolgatom az olvadt vaj és az olíva keverékével, egyszer átfordítom a másik felére. (ez a jószág kb. 35-40 perc alatt sült meg 200°C-on) Picit pirítsuk is meg magasabb hőmérsékleten, amikor már átsült.

süllő vajjal sütve

Eközben a mozarellát és a paradicsomot felkarikázom, elrendezem, sózom, borsozom és olívával meglocsolom. A fűszervajhoz a vajat sóval, borssal, citromlével és a citrom lereszelt héjával kikverem, majd az apróra vágott petrezselymet is belekeverem. Folpack fóliára halmozom, hengert formálok belőle, becsomagolom és berakom kicsit a fagyasztóba. Tálaláskor ferde karikákat vágok belőle és a halra biggyesztem 🙂

Ez az elkészítés roppant egyszerű. Nagyon látványos. És nagyon-nagyon finom. Biztos siker akár egy négy fős vacsoránál is, de ünnepi alkalomra is el tudom képzelni 🙂

süllő fűszervajjal

3 Comments

  1. Kuruka

    Szia!

    Hála a Te süllős receptednek most a kedvesem mindenkinek
    az én süllőmről áradozik: “Olyan süllőt csinált nekem…”!
    Köszönöm szépen!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Kuruka:) örülök neki, hogy ez az egyszerű és gyors elkészítési mód ennyire ízlett a párodnak 🙂 Épp 4 napja csináltam én is süllőt, de most másképp 🙂 majd az is felkerül.

    Reply
  3. Kuruka

    Hát egy picit turbóztam a hűtő kincseivel,egy kis fokhagyma, szalonnataréj, ilyedt pillantások a sütőbe, de a te ötleted volt az alapja mindennek!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.