Hagy-ma

Ma megint megihletődtem, de ma magamtól 🙂 Azt gondoltam feldobom a maradék gombalevesünket valami extrával. Régebben – anno domini az I. pun háború előtt és bőven a blog előtti időkben, pláne bodza előtt – párszor már készítettem hasonlót.
Ámde akkor még nem teljes kiőrlésű kenyeret ettünk és én sem tudtam ilyen szép vékonyra szeletelni a más- és harmadnapos félbarnát. De azért akkor sem volt rossz.
Ezek a kis krutonok ma még jobbak lettek, mint hajdanán. Mondanom sem kell, hogy a hagymamániám -főként a fokhagyma iránti – is szerepet játszott benne 🙂 De ma már továbbgondoltam, hogy mivel is lehetne feldobni őket. Közben arra jutottam, hogy amúgy ez egy igen gyors vendégeknek való ropogtatnivalónak is jó, netán szilveszterre, csak úgy az asztalra téve, esetleg sajttal megszórva, vagy a lencseleves mellé újév napjára. Na ezért került fel a desszertestálra is 🙂

Fokhagymás krutonok

Ez kellett hozzá: 12 szelet kicsit szikkadt, maradék teljes kiőrlésű kenyér,1 tk. só, 1 tk. fokhagymagranulátum, 1 tk. petrezselyem, 3 ek. olívaolaj. Opcionálisan szezámmag.

Így készültek: a kenyérből sütiformával gazdaságosan elosztva kiszúrom a formákat. A maradékot nem dobom ki, mert épp jó a holnapi fasírthoz 🙂 Vagy száríthatnám is majd morzsának. Aztán az olívát összekeverem a többi kis ingyombingyommal. A krutonokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és mind a két felüket megpaskolom az olívás cuccal. Az unalmasabb formákra szezámmagot is szórtam. Ezeket a rombuszokat szúrtam ki a maradék helyekről 🙂
Forró sütőben kb. 4 perc alatt sültek meg nekem.

fokhagymás krutonok

Máskor is csinálok krutonokat, de akkor bruscetta mellé és azt friss bagettból jó csinálni. Nem is kell túl vékonyra vágni, mert az a jó, ha annak csak a teteje pirul meg kissé és a közepe puha marad, hogy a finom, olívás bruscettát magába szívja. Nyamm… azt hiszem még az utolsó paradicsomokból kell is egy adagot gyártanom 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.