Almás pite vasárnap reggelre

Kissé borítva itt az időrendet – mert csak most jutott eszembe – idebiggyesztem a ma reggel készült almás pite képét is.
almás pite
Almás pite
 
Ez kellett hozzá: nem tudom mennyi, de kb. 1 1/2 kg alma, 1 citrom leve. 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, csipet só, 1 van.cukor, 10 dkg kristálycukor, 2 ek. tejföl, 2+1 marék darált ht. keksz, 1 sütőpor, fahéj, 1 tojás + 1 sárgája. A fehérje majd a lekenéshez kell.
Így készült: az almát megpuccantom, vékonyra legyalulom. Cukrozom, citromlét facsarok rá, fahéjjal megszórom. Ez mind ízlés szerint. Mivel rengeteg leve volt az almámnak, nagy lángon egy kicsit átpároltam, lecsepegtettem. A lecsepegtetett almalét ásványvízzel hígítottam és jól megittam 🙂 mmmmm 🙂
A tésztához való szárazanyagokat – kivéve darált keksz – összekevertem. Beledolgoztam a tojásokat, margarint és tejfölt, majd egy órára hűtőbe tettem.
1 óra múlva a fele tésztát – na jó, picit többet 🙂 – tepsi méretűre nyújtottam. A margarinnal kikent-kilisztezett tepsibe tettem úgy, hogy legyen széle is. Megszurkáltam villával, megkentem a fehérjével, megszórtam 2 marék darált keksszel. Erre tettem a meghűlt párolt almát. Ezt is megszórtam 1 marék keksszel, majd kinyújtottam a maradék tésztát és rátettem a töltelékre. Ezt is megszurkáltam, lekentem a tojásfehérjével. Kb. 180-200°C-os sütőben 35-40 percig sütöttem.
Csak akkor vágtam fel, amikor teljesen kihűlt.

20 Comments

  1. Mihályi Éva

    -hogy legyenkomment…….
    Én az almába 3 ek búzadarát keverek, nem párolom, és ahogy sűl, a lében a dara duzzad, és nagyon fincsi lesz.
    Pusza:Éva

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Évi 🙂 Köszönöm a tippet, biztos, hogy úgy is kipróbálom. Nálunk még most szedjük majd a mucsu almát, ami aztán az igazi rétesalma. Bár inkább pitét sütök én is, mint rétest, de még bármi lehetséges 🙂

    Reply
  3. Heni

    Köszi a receptet, pont ilyet akartam! Nem pároltam az almát de nagyon finom lett! Tökéletes!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Kedves Heni! Örülök, hogy ízlett. Valamiért évek óta ez a legnépszerűbb recept itt a Bodzán, aminek nagyon örülök :)))

    Reply
  5. 133941

    Sziasztok!

    Csudajó tippeket olvastam itt..és most fogom elkészíteni EZT az almáspite receptet…sokat olvastam a neten de ez most valamiért..idehúzott…
    A többi tippet a kommentekbe is kipróbálom….

    köszönöm, hogy olvashattalak Benneteket

    Meleron

    Reply
  6. BodzaBlog

    Szia Meleron 🙂 Örülök, hogy idetaláltál és jó sütögetést kívánok 🙂 Gyere máskor is!

    Reply
  7. 133941

    🙂 most sül…nagyon izgulok…

    Reply
  8. 133941

    Kedves “Bodzablog” :-)…..megsült….mennnnnyei lett….köszönöm, hogy idevezetett a google….jövök még ……további szépet jót 🙂

    Reply
  9. BodzaBlog

    Jajj de örülök 🙂 de leginkább azért, hogy újra örömöt tudott szerezni valakinek a recept. És a ,,kis bodzám” is. ennek különösen. Szívesen látlak máskor is. 🙂

    Reply
  10. tttimi

    Megírnád, hogy mekkora tepsibe sütötted és az almát elég e nagyobb lyukú reszelőn lereszelni? Köszönöm

    Reply
  11. tttimi

    Még valami a cukor amit megadtál a tésztába vagy az almába kell?… Köszi

    Reply
  12. BodzaBlog

    Szia tttimi 🙂 A tepsi kb. 25×40 centis. A cukor az almába kellett. Furcsa, de jó érzés, hogy egy 2007-es receptemet még mindig sokan olvassák 🙂 Azóta nem használok cukrot és a tésztát is másképp csinálom. De ettől még ez egy jó recept és nagyon finom a végeredménye 🙂 Sok sikert!

    Reply
  13. cicóka

    az almát, én 6 felé vágom az almamagozó szeletelővel…. és bedobom a darabolóba (nem hámozom!!) ….durván felaprítja , és 8-10 perc alatt megvan az egész …eddig a reszelés -vagdosás tántorított el , nem vok nagy sütőfenomén, és picit lusta is vagyok. ezt a receptet most kipróbálom, már itt vár a frissen szüretelt alma…-))))) köszi, cicó

    Reply
  14. BodzaBlog

    Szia cicó 🙂 örülök, hogy itt látlak és annak is, hogy tetszik ez a receptem. Érdekes, hogy még mindig ez a legnézettebb receptem, pedig már majdnem 4 éve, hogy feltettem. Örök sláger :)))

    Reply
  15. Zsuzsi

    Nagyon guszta ez a kép, pont az ilyen almás pitét szeretem! Örülök, hogy ide találtam! 🙂
    A tésztába egyáltalán nem teszel cukrot??
    Köszönöm:Zsuzsi

    Reply
  16. BodzaBlog

    Kedves Zsuzsi! Nem, nem tettem. Ma már nem a hagyományos, hanem update konyhát igyekszem vezetni, és egyáltalán nem használok cukrot. Általában xilitet és édesítőszert használok, de ha édes az almám, akkor nem. Ha savanykásabb, akkor egy kicsit teszek az almához. A pite tetejét szórom csak meg xilittel, mert ez családi hagyomány 🙂 Mióta nem eszünk cukrot, nem is kívánjuk, hogy a desszertek annyira édesek legyenek. És sokat fogytunk is, nem mellékesen :))) ez a legjobb benne!
    Remélem kipróbálod a pitét és még sokszor jársz majd erre. 🙂

    Reply
  17. Bácsó Kata

    Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy elhatároztam, hogy mi is egészségesen élünk és természetesen az ubdate receptek nagyon szimpatikusak, csak azt nem tudom, hogy merjek e a kislányomnak édesítővel sütni 3 éves. Én már régota ugy étkezem de elvileg lisztet sem lehet enni vagy tévedem? Leírnád annak a pitének is a receptjét. várom a válaszod. Kata

    Reply
  18. BodzaBlog

    Szia Kata! Manapság már azt hiszem a legjobb módszer, ha a hagyományos cukor helyett nyírfacukrot – xilitet, xukor-t – választunk. Ezt egészen kicsi gyerekeknek is lehet adni. Lisztet enni pedig lehet, bár ez így furán hangzik 🙂 Én update mastermix-et használok minden liszthez. Evvel 50-50%-os keverési arányban dolgozom, így 50%-kal csökkentem az adott étel/sütemény szénhidrát tartalmát. Ez úgy érvényesül, hogy sokkal hosszabb idő alatt szívódik fel, nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem kell a szervezetnek hirtelen inzulint termelnie, amitől beindul a raktározás. Természetesen ennek Réka és Norbi a legnagyobb tudója, de épp a legutolsó R&D Válogatás magazinban olvastam egy amerikai tanulmányt, ami pontosan a ch-szegény étrend jó hatásait részletezi, mint fogyókúrát és életmódot. Illetve ma már Béres Alexandra és ezt emlegette a tévében, vagyis, hogy ne együnk gyorsan felszívódó ch-t. Receptjeim ma már ennek szellemében készülnek. Pl. elhagytuk a krumplit – nagyon hiányzik – de most felfedeztem a csicsókát helyette. A hurka isteni volt vele és lilakáposztával. A jó fokhagymás pulykabrassói pl. kockára vágott és kisütött sütőtökkel készült és mennyei volt 🙂
    Ehhez az almás pitéhez a liszt mennyiségét felezném, a másik fele pedig mastermix ch-csökkentő keverék tenné ki. Van. cukrot nem használok már, hanem xukor-t szoktam venni, egy kis edényben külön pedig a felhasznált vaníliarudakat dugdosom bele, ettől lesz vaníliásxukor az üvegben. De ebből nem is kell annyit használni, mint a rendes cukorból, mert kb. 2x olyan édes. Darált keksz helyett pedig zabpelyhet használnék, esetleg darálva is, de szerintem a sütés alatt úgyis felpuhul az almától, így simán rászórnám a tésztára, illetve az almára. A tetejét viszont semmiképp nem szórnám meg xukorral, mert hamar elolvad. Annyira tiszta anyag, hogy nem tud karamellizálódni. Viszont le lehet darálni és a végén esetleg, ha kihűlt, megszórni. A legjobb viszont lemondani róla, mert az alma elég édes és elég gyümölcscukor van benne. Én örülök, hogy sok mindennek újra megtanuljuk az ízét :))
    Ha kétségeid vannak, akkor egy könyvet mindenképpen ajánlanék neked Norbitól. Számomra ez hozta meg az áttörést: A kövér ember nem bűnös. Mindent meg fogsz érteni, ha elolvasod. Remélem tudtam segíteni. ;)))

    Reply
  19. Biktop

    Szia(sztok)!

    Nagyon szépen köszönöm a receptet! Engem is a Google irányított ide (is). A sok recept közül ez volt a legjobb! 🙂

    A hozzászólások meg sokat segítettek, finomítottak a recepten, azokat is köszönöm!

    B.

    Reply
  20. BodzaBlog

    Szia Biktop 🙂 Ennek nagyon örülök, sőt ha update-módra készíted, akkor még jobban 😉 és persze nem csak vasárnapra.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.