Almás palacsinta – az alma hatalma :)

Vasárnap otthon voltam és nagy halom almát szedtem. Nagyon szeretem az almát. Is 🙂 Apácska viszont nem eszi. Legalábbis nyersen, harapva, harsanva, levét kortyolva, csutkáját körberágva.

otthoni almák :)

Pedig ha tudná, hogy az alma mennyiféleképpen van ránk jótékony hatással! Na de azért ki tudom őt cselezni. Pl. a múlt héten az almás pitével. Vagy ma a reszelt almás, fehérboros almapürével töltött palacsintával. 🙂

Reszelt almás palacsinta

Ez kellett hozzá: 3 tojás szétválasztva, tej, só, finom liszt, fahéj, 2 szép savanykás alma, szénsavas ásványvíz, 1 ek. olaj.

Így készült: mérték azért nincs a lisztnél, tejnél és víznél, mert sosem mérem ki. A tojások sárgájával, sóval és fahéjjal kikeverem a palacsintatésztát. Belereszelem a 2 almát. A fehérjét felverem és lazán beleforgatom. Ettől nagyon légies lesz és persze vastagabb is. Szépen megsütöm őket. Még forrón az almapürével megkenem és háromszögre hajtom. Majd tejszínhabbal kínálom.

almapürés reszeltalmás palacsinta

Fehérboros almapüré – almapepe

Anyukám receptje és mindenféléhez szokta csinálni.

Ez kell hozzá: 1 1/2 kg alma, 2 x 10 cm fahéjrúd, 1 citrom reszelt héja és leve, szegfűszeg opcionálisan, 1 1/2 l víz, cukor. Részemről 14 db barna kockacukor és ízlés szerint édesítőszer. 2-3 ek. akácméz, 1 dl jófajta fehérbor. Most éppen Tokaji sárgamuskotály van itthon 🙂

Így készül: A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és abba a lábosba tesszük, amiben a kompótot megfőzzük. Vízzel felöntjük. Az almákat kicsumázzuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk és máris mehet a citromos vízbe. Beledobjuk a fahéjat. Szegfűszeget aki kíván. Én szeretem, de a párom nem, így nem került bele. Beledobom a kockacukrot és ha felforrt, akkor annyi pöttyöt, amennyivel finom lesz 🙂
Forrástól számítva 10 percig kis lángon rotyogtatom. Ennyi bőven elég az almának. Ha kész, az almákat kiveszem egy tálba hűlni. A levét leszűröm és üvegbe töltöm. Imádom meginni, finomabb minden szörpnél 🙂 Pont másfél liternyi lett.
Amikor az almák már csak langyosak, összeturmixolom őket 2-3 ek. mézzel és kb. 1 dl finom fehérborral. Más nem is kell bele. Kész 🙂

Hidegen, melegen, palacsintába, húsok mellé, magában, krémalapnak, mindenhogyan finom. Hűtőben sokáig eláll egy lezárt üvegben. Állítólag. Ugyanis nálunk ez nem bizonyított tény. 🙂

fehérboros almapüré

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.