Rumli

Mikor a rumlit (burgonyát) hámoztam tegnap, azon elmélkedtem, hogy miért szeretem ennyire a rumlifőzit? Sokan sokféleképpen készítik, de én csak így szeretem. Nekem így főzte az Anyukám és ezt a hagyományt viszem tovább.

Hagyományos egytálétel minálunk és nincs vele semmi fakszni. (faxni? :)) )

Burgonyafőzelék

Hozzávalók: 1 kg rumli, 4 g. fokhagyma, 5-6 közepes babérlevél, 1 leveskocka, só, 3 dl tejföl, 2 ek. liszt.

Elkészítése: a rumlit meghámozzuk és karikára szeleteljük. Nem kell túl vékonyra. És ezt mindig karikára, sehogy máshogy nem lesz olyan íze, mint kellene 🙂 A fokhagymagerezdeket is karikára vágom. És bár Anyukám nem rakott bele, de szerintem így finomabb lesz. Az egészet feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi, beledobunk 1 leveskockát és a babérleveleket.

A lisztet kis hideg vízzel csomómentesre keverem, majd belekeverem a tejfölt is. Amikor a rumli már puha, szépen hozzáadom a habarást és átrotyogtatom. Krémesre besűrűsödik. Nem kell keményre főzni, az úgy nem jó 🙂 Inkább több tejföl és kevesebb liszt.

Feltéttel tálaljuk. Tegnap rántott pulykamell volt hozzá, de nagyon finom maradék sertéspörivel, vagy egy szelet frissen sült tarjával. Magában vagy rántott sajttal vegatál-ra való.

tejfölös krumplifőzelék

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.