Mondd azt, hogy még-még-még :)

Szentségtörés! Mert vegatálra teszem ezt a receptet, pedig nem igazán húsmentes. És mégis, mert anélkül is készíthető és végülis tökmindegy, mert egyrészt finom, másrészt pedig gooommmbbaaa 🙂

Fogalmam sincs, mit lehet ennyire szeretni a gombán. Áhh.. nem is akarom, egyszerűen csak imádjuk mind a ketten, minden formában. 🙂  Pénteken együtt voltunk Apával a piacon. Szabink utolsó közös hétköznapján. Szeretek vele menni, bár az algériája miatt nyűgös vót egy kissé és hamar kezdte a ,sok mindent kell még venni? és mikor megyünk már? na gyere már Kincsem, haladjunk!' sóhajtozásait. Pedig komolyan mondom, hogy alig vettünk valamit és tán 4 helyen álltunk meg összesen. 🙂 De végülis beszereztünk egy nagy adag gombát is. Akkorák voltak, ami alá a mesében befért a hangya, a katica, a tücsök, a csiga, meg még az egérke és a pocok is 🙂 olyan steak-gombák voltak.

Egy villanásnyira felötlött bennem, hogy előkapom a grillt és meggrillezem őket, meg fetát rakok beléjük. De galád módon hirtelen másképp döntöttem és megleptem Apácskát egy jó adag ropogós gombafasírttal. Így készült:

Gombafasírt bacon szalonnával bolondítva

Hozzávalók: 1 kg csiperke gomba darabolva, 1 fej vöröshagymusz, 15 dkg sovány bacon, 1 szelet barna kenyér kockázva, 3 tojás, só, bors, 1 csokor petrezselyem, zsemlemorzsa a massza igénye szerint. Köretnek rumlipüré, friss zöldség vagy uborka, saláta illik hozzá.

Elkészítése: a bacont kipirítjuk egy kis olíván és kiszedjük a serpenyőből. Ebben pároljuk meg a hagymát, majd rádobjuk a gombát, megsózzuk. Lefedjük, hogy kiengedje a levét, majd zsírjára sütjük. Picit hagyjuk hűlni. A kenyér héját levághatjuk, ha túl száraz, de avval is jó. Apró kockákra daraboljuk, a petrust felarítjuk. Ezeket a baconkockákkal együtt gombához adjuk és elég erősen megborsozzuk. Ja és tuti utána kell sózni 😉 A tojásokat egyesével a masszához keverjük. Akkor lesz jó, ha már nem túl meleg a gomba és nem kapja össze a tojást. Ezután annyi zsemlemorzsát szórunk bele, amennyitől nem túl laza-nem túl kemény massza lesz. Amikor hozzáadjuk, mindig várjunk 1-2 percet, míg a morzsa felszívja a nedvességet. Mert kivenni belőle már nem fogunk tudni. (Ha muszáj, akkor pici tejföllel vagy tejjel lazíthatunk rajta.) Ezután gombócokat formálunk, morzsába forgatjuk és úgy sütjük ropogósra, mint a rendes fasírtot. Ennek is át kell sülnie belül is.

A nagymamám és az anyukám isteni fasírtot csinál és mi otthon úgy hívjuk, hogy labdapecsenye 🙂 én erre a gombafasírtra is ráragasztom ezt a nevet.

gombafasírt bacon szalonnával

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.