Gombalevesek mindenek felett

Az, hogy szeretjük a gombát, nem sokat mond. De tényleg nagyon szeretjük és esszük is sokféle formában. Ha levessel akarom Apát kényeztetni, akkor a gombaleves mindig nyerő nála. Ráadásul sokfélét szoktam csinálni, nehogy unalmas legyen.

Gombaleves 1.

Hozzávalók: 25-30 dkg friss csiperke gomba, 1 kisebb vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, só, bors, cérnametélt, 1 kis pohár tejföl – opcionálisan 1 ek. liszttel keverve, de ezt manpság már kihagyom – és 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: a gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk és az olíván finoman megpároljuk. Rádobjuk a gombát, azt is átdinszteljük, hogy kiengedje a levét. Ezután húslével – esetleg vízzel – felöntjük és 20 perc alatt megfőzzük. Beletesszük a cérnatésztát, a tejfölt, de vvel már nem főzzük tovább, csak elzárjuk alatta a gázt és lefedjük. A végén a sok aprított petrezselymet is beleszórjuk.

 

Gombaleves 2.

Hozzávalók: mint fennt, de kell még 1 tk. pirospaprika, csipet örült kömény :), 1 paradicsom húsa kockázva, 1/2 tvpaprika kockázva, és cérnatészta helyett csipetke.

Elkészítése: ugyanúgy, de amikor a hagymát megpároltuk, akkor paprikázzuk, rádobjuk a paradicsomot és a paprikát, fűszerezzük.  Jöhet a gomba, amit inkább kockára darabolva tegyünk bele. 15 perc után dobjuk bele a friss csipetkét. Ebbe is mehet petrezselyem, de nem kötelező.

 

Gombaleves 3.

Hozzávalók: ez legfinomabb gombatönkből készítve. Mert arra annyira finom ráharapni 🙂 Szóval kell gombatönk kb. 25 dkg, 1 ek. vaj, 10-15 cm póréhagyma, 1 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, só és bors, csigatészta ízlés szerint, petrezselyem.

Elkészítése: a pórét karikázzuk, a fokhagymát is szeleteljük és a vajon megfonnyasztjuk. A gombatönköt rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, pár perc múlva húslével felöntjük és megfőzzük. A csigatésztát idejében beletesszük. Ha megfőtt, 10 perc állás után keverjük bele a tejszínt, akkor biztosan nem megy össze. Végül a jó sok petrezselymet.

 

Gombaleves 4.

Hozzávalók: 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 g. fokhagyma, só és bors, pár db édesítőszer, 25-30 dkg apró gombafej, 1 mókásnalá 🙂 pirospaprika, 1 mókáskanál szárított kakukkfű, 1 ek. olívaolaj, apró kagylótészta ízlés szerint.

Elkészítése: a fokhagymát az olíván megfuttatjuk, és 1 perc múlva rögtön rádobjuk a pici pirospaprikát, ráöntjük a paradicsomkonzervet és gyorsan átkeverjük. Fűszerezzük. Felöntjük húslével és beledobjuk a gombát. Ebben nem pirítjuk a gombát, csak fűzzük. Ha megfőtt, akkor beledobjuk az apró kagylótésztát és azt is megfőzzük. Mi így esszük, Apa még édesít rajta magának. De aki bírja, tehet bele kis tejszínt is.

 

Gombaleves 5.

Hozzávalók: 25-30 dkg gomba, akárhogyan darabolva, 1 apró vöröshagyma, só és bors, szerecsendió, 1 dl tejszín, 1 tojás, kis finomliszt, 1 cs. petrezselyem.

Elkészítése: A hagymát megpároljuk, a gombát rádobjuk, megdinszteljük, egy csapott ek. liszttel megszórjuk. Ezután öntjük fel húslével és megfőzzük. Ha megfőtt, leturmixoljuk vagy botmixerrel megdolgozzuk. Szép krémes legyen. Ezután kerül bele a tejszín. A tojásból, vágott petrezselyemből és lisztből sóval, pici borssal galuskát csinálunk, amit sós vízbe szaggatva kifőzünk. Ez lesz a leves betétje. Csak a tányérokba szoktam beletenni, úgy csinosabb 🙂

 

Gombaleves 6.

Hozzávalók: jó sok aprószemű gomba, de tényleg olyan egyfalatosak. 1 1/2 liter tiszta marhahúsleves, cérnametélt, petrezselyem.

Elkészítése: a levest ne forraljuk, végig csak gyöngyöztessük. Ebbe dobjuk bele a tisztított gombákat. Ha finom a leves nem kell utánaízesíteni. A végén mehet bele a cérnatészta és a petrezselyem. Imádom, ahogy az arany gyöngyös levesben ott tömörülnek a kis gombácskák és vigyorognak 🙂 Egyébként a legfinomabb főtt gomba mindig a marhahúslevesben van. Amikor azt főzök, akkor szeretek sokat beledobálni és imádom a zöldségtálról felcsipegetni. 🙂

Folyt. köv. később 🙂

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.