Francia szombat

Reggel mikor felébredtem, erős alkotói válságban szenvedtem. Már majdnem hajlottam afelé, hogy ma nem is itthon kéne enni. De aztán mégiscsak összekaptam magam és belestem a fagyasztóba. Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert közelgő hosszú szabink miatt nem töltögetem fel a készleteinket a hűtőben. Inkább kong a drága, mint roskadoznak a polcai. Semmi romlandót nem akarok ugyanis benne hagyni. Nem szeretnék vigyorgó penészvirágokkal találkozni, amikor hazajövünk. Szóval most viszonylag kevés az alapanyag és tényleg egyre frappánsabbnak kell lennem.

Tehát kivettem egy hatalmas süllőt a fagyasztóból. Ő már fogas lenne, ha balatoni lenne, de ő tiszai süllő. Jajj, de szép halacs ez! Hagytam olvadozni, aztán levágtam az uszonyait, a fejét, a farkát és még hagytam, hogy ki tudjam filézni. Hatalmas jószág volt, csodás vadász lehetett. Mi pedig csodásan kell hogy megegyük! – gondoltam.

Találtam egy darabka tarjacsontot is, abból főztem jó kis alaplét. Akkor már tudtam, hogy Anyuék is felugranak ma délután. Gondolatban láttam a kész menüt: Francia hagymakrémleves és Süllő bortésztában orly-módra. Meg valami színes köret mellé és mustáros tartármártás.

Francia hagymakrém leves

Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 4 g. fokhagyma, 20 cm póréhagyma, só, bors, 1 ek. olívaolaj, 3 dl tejföl – vagy tejszín, de mint mondottam, most csak a meglévő dolgokat használtam el – 2 dl gyenge fehérbor, 4 kis szelet barnakenyér, 10 dkg jófajta sajt reszelve.

Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, aztán szeletekre vágva megdinszteljük az olíván. A póréból pár karikát tegyünk félre a tálaláshoz. A megdinsztelt hagymát felöntjük bő 1 1/2 liter csontlével, vagy húslével, vagy vízzel, de akkor dobjunk bele egy leveskockát. Ebben szétfőzzük, majd turmixoljuk a hagymát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a 2 dl bort is. A tejfölt simára keverjük, majd levessel elkevervjük. A lábos alatt elzárjuk a gázt, beleöntjük a tejfölt. Ha kell még, akkor sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a megpirított, kockázott kenyérkékre szedjük, pórékarikával és reszelt sajttal megszórjuk. Csak forrón finom 🙂

francia hagymakrémleves

 

Hát ez jól sikerült 🙂 Eközben már kifiléztem a sücit, lesóztam és egy fél kitrom levét is ráfacsartam. Ettől köt meg a halhúsban a fehérje és nem esik szét sütéskor. Elkészítettem a köretnek a rizst, sárga kukoricát és vörös babot kevertem hozzá. Vidám és mosolygós lett. Majonézből kikevertem a mustáros tartármártást. Illet volna hozzá a dijoni mustár, de azt majd legközelebb.

Süllőfilé habos bortésztában sütve

Hozzávalók: egy jókora süllő filézve, darabolva, 2 tojás, 2-3 dl fehérbor, 4-5 ek. liszt, só és bors, bő olaj a sütéshez, 1 citrom gerezdekre vágva, türelem.

Elkészítése: a tojások sárgájából a borral, sóval, borssal és liszttel a palcsitészténál súrúbb tésztát keverünk. A fehérjét felverjük, lazán a masszához keverjük. Eközben az olajat felhevítjük, de nem túl forróra. A filédarabokat előbb lisztbe, majd az orly tésztába mártva óvatosan az olajba csusszantjuk. Közepes lángon legalább 12-15 percig sütjük. Közben persze megforgatjuk. Lecsepegtetjük és melegen tálaljuk.

A türelem azért kell, hogy szépen átsüljön a tésztában a halacs. Ha nem égetjük meg a bortésztát, akkor szinte szálkamentes lesz ez az egyébként sem túl szálkás hófehér halhusi.

A rizzsel és a tartárral, és jó sok citrommal kínáljuk. Mit is mondjak 🙂 nagy sikere volt. Apu persze repetázott a halból és ahogy láttam nagyon-nagyon ízlett neki. Apácska is jóízűen ette a levest is és a süciket is. Én meg elégedetten ücsörgök éppen, hogy a semmiből micsoda kis francia szombatot rittyentettem 🙂

süllő habos bortésztában

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.