úgy vannak, mint borsó meg a héja

Igazi jó családi vendégvárót akartam csinálni szombatra. Olyat ami finom, mégsem esszük minden héten és kiadós is.

Apát megkérdeztem, milyen levest enne? Természetesen gombalevest! – volt a válasz 🙂 Tehát mikor felkerekedtem a piacra, akkor vettem szép gombát. Akkor már tudtam, hogy gombás-tejszínes husit csinálok spagettival.

Gombás-tejszínes pulyka – kaporral

Hozzávalók: 80-90 dkg pulykamell filé, ugyanennyi friss gomba (csiperke), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejszín, de lehet tejföllel is készíteni, 2 ek. finomliszt, só, bors, 4-5 ek. olívaolaj, 1 csomag jófajta spagetti, 1 csokor friss kapor ízlés szerint.

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és félfőre vágva vékonyra szeleteljük. A húst felszeleteljük, de nem túl vékonyan. Mindkét felüket megsózzuk, megborsozzuk. A gombát is felszeleteljük, miután leöblítettük. (sosem hámozom meg) Nagy, széles lábost használjunk a főzéshez. Olívát forrósítunk benne, majd a husiknak mindkét felét megkapatjuk rajta, hogy fehér legyen. Szépen lerakunk a lábos aljára egy sor húst, ráhalmozunk egy sor hagymát, majd egy a gomba felét. Megint hús,hagyma, gomba. Felöüntjük annyi vízzel vagy húslével, amennyi ellepi. Vagy csak oldjunk fel egy húsleveskockát és avval öntsük fel. Ha felforrt, takarékra téve szépen megfőzzük.

Közben kifőzzük a tésztát, de csak al' dente, mert különben nem lesz ami beszívja a tejszínes szaftot 😉 A kaprot apróra vágjuk.

Amikor a hús megpuhult, a lisztet elkeverjük egy kis hideg vízzel, majd a tejszínnel. Evvel behabarjuk. Már ne forraljuk fel, nehogy összemenjen a tejszín. Szükség szerint sózzuk és borsozzuk még meg, ha kell. Lehet az egészet kaporral megszórni, de ha nem mindenki szereti, akkor csak a tányéron tálaláskor rászórni. A spagettit szépen felcsavarva tányérra szedjük, a tetejére pedig a gombás húst és persze jó bőven a szaftját, mert abban van ,,a zize'' 🙂

Gombás marhaszeletet hasonlóan készítek, vagy esetleg sertést is. Legjobban persze pulykából szeretem. Hagyományosan biztosan mindenki készítette már. De a kapor… mmmmm :)) teljesen feldobja. Hát jól megszórtam, és bár csak egyedül ettem kaporral, szerintem akkor is úgy az igazi! Teljesen megbolondítja és fantasztikusan selymes az összhang az ételben. 🙂

 

Az jutott eszembe, hogy mikor gombás ételt csinálok, akkor mindig a só és a bors a domináns fűszerem. Mert a gombának kell a bors, nincs meg nélküle. Erről pedig Forest Gump jutott eszembe – kedvenc filmem mellesleg 🙂 – amikor mindig azt mondta, hogy ,,Mert úgy vagyunk Jennyvel, mint a borsó meg a héja''. :)) elválaszthatatlanok 🙂

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.