Egy jó marhagulyás

Valamiért ritkán főzöm, pedig nagyon szeretjük. De az tény, hogy kevés marhahúst eszünk. Amikor pedig csinálom, akkor rászánom az időt. Bár én azt vallom, hogy levest nem lehet elrontani, csak türelem kell hozzá. Tulajdonképpen ezt is úgy csinálom, hogy szeretem ,,ottfelejteni''. Aztán már mire szembe jut, persze finom lesz 🙂

 

Gulyásleves – kettőnk kedvére

Levest nem lehet 2 személyre főzni, de a sokat jól be lehet osztani. 🙂

Hozzávalók: bő 1 kg marhalábszár. Sovány legyen, fiatal és gyönge. De ne amiatt, mert a nyomorult már alig bírt elmenni a hídra, hanem mert tényleg fiatal. Ezt azért jól látni, mikor az ember húst választ a piacon. Vagy pár kedves mosoly a hentesnek és a legszebbet hozza ki hátulról 🙂 Jól bevált trükk!

Naszóval a husi mellé vásároljunk friss gyökérzöldségeket ( fehérrépa, sárgarépa), kell egy szép fej hagyma, pár egészséges krumpli, pirospaprika, só. Idény szerint 1-2 marék zöldborsó.

Elkészítése: A húst tisztítsuk meg, vágjuk kb. 2×2 cm-es kockákra. A zöldséget szintén készítsük elő, de hosszú csíkokra vágva. A hagymát egészen apróra kockázzuk .

A lábost hevítsük fel és 1 ek. olíván – akkor jó, ha szinte füstül – kapassuk meg a husikockák minden oldalát. Ha ez meg van, akkor egészen pároljuk vissza a levét, míg nem lesz a lábos alján picike pörkanyag. Na ettől pörkölt a pörkölt. Ezt a pörköt fogjuk felfőzni, tehát ne égessük meg! 🙂 Beletesszük a pirospaprikát, zöldségeket. Felöntjük vízzel és a husit puhára főzzük. A krumplinak elég 12-15 perc, azt majd a vége előtt tegyük csak bele, ha a hús már puha. Ha kell, akkor ezután sózzunk utána.

1 tojásból csináljunk csipetkét és legalább a felét dobjuk a levesbe. Nincs párja 🙂
Forrón tálaljuk! Lehet kenyérrel is, de van amikor mini lángosokat sütök mellé.

marhagulyás mini lángossal

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük