A vasárnapi kacsamadár

Fura dolog, de valószínűleg azért van a legtöbb helyen hétvégén a sültek napja, mert akkor több ideje van a szakácsnak főzőcskézni. Nálunk is így van ez.

Már jó rég óta ennék kacsát, aztán nemrégiben be is szereztünk Apával egy kacsamadarat. 🙂 Tegnap óta állt a pácban, ma pediglen sütőzacskóba bújva ropogósra sült a kis drága.

Grapefruitos kacsa gombatönkös rizzsel

Hozzávalók: 1 kacsa. Ez a nejlonborítású jószág young duck névre hallgatott 🙂 tényleg csinos kis jószág volt. 🙂 Aztán kell még egy nagy és érett grapefruit és 2 narancs, só, fokhagymagranulátum, csipet bors.

A rizshez kell rizs. 🙂 Meg a múltkor eltett fagyasztott gombatönk. Amit amúgy nagyon szeretünk és egész más az íze, mint a gombafejnek. Na meg egy kis petrezselyem frissen aprítva. És két szelet grapefruit a tálaláshoz és savanyúság helyett. Bár ez lehetett volna több is, de a maradékot kifacsartam és ásványvízzel, citrommal, édesítőszerrel finom limonádét csináltam belőle. 🙂

Elkészítése: A kacsamadarat még előző nap tisztogassuk meg. Kívül-belül sózzuk és fokhagymázzuk meg. A grape és a narancsok levét facsarjuk jól ki, rostjaival együtt. Borsozzuk meg nagyon gyöngéden és evvel mindenhol kenegessük meg a kacsát, Leginkább öntsük alá és úgy tegyük a hűtőbe, hogy a melle jól átitatódjon a gyümölcslével.

Másnap öntsük le a lét, aztán sutty be egy sütőzacsiba, majd a sütőbe. Kb. 1 1/2-2 órát sütögettem. Aztán a kacsamadarat kiemeljük a levéből. Abból pedig kisütjük a nedvességet, hogy csak a tiszta kacsazsír maradjon.

Ebből a tiszta zsírból serpenyőbe szedünk és a felkarikázott gombatönköket megpirítjuk benne. Sózzuk, picit borsozzuk. Eközben megfőzzük a rizst, majd a gombatönkkel és a friss petrezselyemmel összekeverjük.

Tálra rendezzük. A kacsát pár csepp grape-lével még meglocsolgatjuk és tálaljuk is.

grapefruitos kacsasült

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.