Zöldségekkel töltött dagadó

Nézegetve az egyre szaporodó receptjeimet azt látom, hogy alig írtam húsosakat. Pedig szeretjük a húsokat. Főleg Apa 🙂 Sokfélét és sokféleképpen szoktam készíteni, hogy ne unjuk el az ízüket. Fő a változatosság 🙂

Idevágó és nagyon finom nyári étel a

Zöldségekkel töltött dagadó

Hozzávalók: 1 dagadó, amit a hentes szívesen felszúr nekünk egy mosolyért. Ha nem, akkor otthon felszúrjuk 🙂 4 közepes sárgarépa, 2 fehérrépa, 12 szál szép zöldbab, vagy ceruzabab, 2 kisebb kariolrózsa, 2 kisebb brokkolirózsa, 2 főtt tojás, 2 szelet gépsonka, só, bors, borókabogyó, koriander, mustár, vaj, olaj. Köretnek sima, vajas tört burgonya illik mellé.

Elkészítése: A borsot, borókabogyót, egész koriandert mozsárban durvára törjük, majd száraz serpenyőben átpirítjuk. Ez varázslatos illatú fűszerkeverék lesz. A dagadót kívül belül megsózzuk, belül megkenjük mustárral és evvel a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük.

A zöldségeket sós, lobogó vízbe dobjuk pár percre és roppanósra pároljuk. A tojásokat is előre megfőzzük, meghámozzuk. A zöldségeket szépen hosszában elrendezve beletologatjuk a dagadóba, egyenletesen elosztva. A gépsonkát vékonyan megkenjük mustárral, a tojás köré csavarjuk és azt is beledugjuk középre. Ha kész, a végét összevarrjuk főzőcérnával. A tepsiben kis olajat és vajat hevítünk, hirtelen megforgatjuk benne a husi mindkét oldalát. Felöntjük egy kis vízzel vagy húslével. Fóliával lefedjük és jó másfél órára betoljuk a sütőbe közepes fokozatra.

Amikor megpárolódott a dagadó, akkor a fóliát levéve róla, meglocsoljuk, megkenegetjük a pecsenyelével és pirosra sütjük a tetejét.

Hagyjuk a húst pihenni egy jó fél órát, csak azután szeleteljük fel. Nagyon mutatós vasárnapi ebédnek való 🙂

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.