Tzatziki és fóliában sült vajas rumli

Van egy görög származású kollégám. Imádja a hasát. Kifaggatam, milyen is az igazi tzatziki? Amit, mint megtudtam dzadziki-nak kell mondani. Mellesleg én őt is sokszor így szólítom 🙂

A lényeg, hogy sokkal, de sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Nálam mától ez a favorit-saláta, mert úgy érzem ezen egész nyáron eléldegélnék.

Tzatziki

Hozzávalók: 3-4 szép nagy, egészséges kígyóuborka, 1 nagy pohár natúr joghurt, 1 ek. olívaolaj, só.

Elkészítés: Az ubit hámozzuk meg és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk meg és hagyjuk állni. 10 perc múlva nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá a natúr kefírt, olívát. Keverjük el, ha szükséges sózzunk utána. Jól hűtsük be és együnk belőle sokat 😉

 

Fóliában sült vajas rumlik

Hozzávalók: vékonyhéjú újburgonya, vajdarabkák, só, pár csepp olívaolaj, alufólia.

Elkészítés: A rumlikat jól mossuk meg, de nem kell meghámozni. Akkora fóliadarabokat tépjünk, amiből kényelmes batyukat tudunk csinálni nekik. A rózsaszín malackák hasát keresztben vágjuk be, rakjunk rá egy darabka vajat és batyuzzuk be, hogy a gőz ne szökjön el. Forró sütőben – és persze tepsiben – süssük meg kb. 25 perc alatt. Ha már puha, akkor nyissuk szét a batyukat, szórjunk rá csipet sót, 1 csepp olívaolajat és még 5 percre toljuk vissza a sütőbe őket. (lehet rászórni szerecsendiót, borsot, örült köményt, stb. Vagy ha nagyobbak a rumlik, akkor akár sajtot is. Vagy reszelt sajt. vágott petrezselyem, vágott fokhagyma, vaj keverékét is)

Forrón, kicsomagolva tálaljuk. Nem fog csalódást okozni, mert a héja ropogós lesz – és ehető! – a belseje pedig vajpuha 🙂

 

Természetesen ettünk mellé husit. Már délelőtt befokhagymáztam a kivert tarjaszeleteket, de csak panírozás előtt sóztam meg. Így jó szaftos maradt a husi, mert a só nem szívta ki belőle a vizet. Amire nem maradt morzsa, abból párizsi szelet lett. Csinos volt mindegyik 🙂

Apának nagyon ízlettek a natúr ízek így együtt és bevallom én is vállonveregettem magam. 🙂

2 Comments

  1. Ignis

    Teszt

    Reply
  2. BodzaBlog

    Itt is köszönöm a sok segítséget Apácska 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.