Rakottas | BodzaBlog









Rakottas

Sokféle rakott ételt ismerek, de úgy igazán csak pár olyan van, ami megdobogtatja a… A mit is? Mert azért szívdobogást nem kapok tőlük, az hülyeség. 🙂 De van amire úgy gondolok, hogy hűha! de finom!

Ezeket a rakottakat viszont úgy szeretem, ahogy ,,örököltem” Anyutól, Mamától. Semmi kísérletezgetés, semmi hókusz-pókusz. Csak úgy, hagyományosan és kész.

Ilyen pl. a Rakott karfiol is.

Hozzávalók: karfiol ízlés szerinti mennyiségben, só, zsemlemorzsa, olívaolaj, tejföl, fokhagyma.

Elkészítése: Igazán nem bonyolult művelet. A karfiolvirágot megtisztítjuk a leveleitől, sós vízben feltesszük főni. Annyira főzzük csak meg, hogy már puha legyen, de ne essen szét. Maradjon tartása 🙂 Közben a mennyiséghez mérten olíván pirítsunk morzsát szép csinosra, de ne égettre. Sok tejföllel dolgozzunk, amit kis sóval, és fokhagymával, 1-2 ek. olívaolajjal keverjünk simára.

Rétegezés: ha a megfőtt karfiolt lecsepegtettük, óvatosan rázzuk szét rózsáira. Szépen rendezzük egy – részemről mindig üveg – sütőedénybe, aminek az aljára egy kis pirított morzsát szórtunk. A tetejét szórjuk meg szintén morzsával, majd bőségesen locsoljuk meg a tejföllel. Ha sok a karfiol, akkor rétegezzük, de felülre mindig tejföl és ízlésesen szórt morzsa kerüljön. Forró sütőbe toljuk be 10-15 percre és kész.

Semmi extra, de hidegen is imádom, melegen is imádom, másnaposan is imádom. Ha sok tejföllel csináljuk, akkor nem lesz száraz. 🙂

 

Apa az összes olyan ételt, amiben nincs hűs, egyszerű gyűjtőszóval -nek hívja. Nem is tudom, tudja-e, hogy a karfiol a növény virágja? De utálja és ezen nincs marakodás, mind az enyim :)))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.