Paradicsomi oldalborda

Majdnem minden ételhez kapcsolódik valamilyen történet. Legalábbis a fejem teli van velük, az bizonyos 🙂

Ezt az oldalast viszonylag sokszor csinálom, de vendégváráskor kivétel nélkül mindig nagy sikere van. Talán mert senki nem gondol arra, hogy ezt így is lehet. Aztán jönnek a csodálkozások, hogy Jééé… és hűű… de finom.  🙂 Azért bevallom mindig jólesik besöpörni az elismeréseket. Talán az a legjobb, amikor nyalják az ujjukat és cuppognak mellé. 🙂

Így volt akkor is, mikor nemrégiben Apa szülei, anyai Nagymamája és Apa tesója járt nálunk. Isteni sertésragu leves csináltam. Másodiknak pedig picit másképp fűszerezett sült oldalast, és ezt az oldalaskoszorút tálaltam. Még Mama is azt mondta, hogy ejjha, és jó volt látni, ahogy jóízűen lakmározott belőle az egész família.

A titok talán annyi – mert ördöngősség az nincs benne – hogy érdemes előző este már bepecáloni a húst. Nagy mennyiségnél pedig lassú lángon, fólia alatt sütni, de alaphangon is minimum 2 órát. Akkor tényleg omlós lesz 🙂

Paradicsomos oldalas

Hozzávalók: 1 szimpatikus széles csík, kellemesen sovány oldalas. A hús legyen sovány, de a csonton legyen sok!  3 kis paripüré, majoranna, bazsalikom, só, bors, fokhagyma, olívaolaj bőven, 2 ek. szójaszósz, 1 tk. cukor. <– ez meg azér' köll, hogy a pari savasságát elvegye picit, tehát mértékkel!

Elkészítése:
A paripürét kikeverem a fűszerekkel. Annyi olajat adok hozzá, hogy kellemes krém állagú legyen. Az oldalast lemosom, leszárítgatom. Egy nagy tálcán érdemes dolgozni. A fűszeres paradicsomkrémmel mindenhol jól bekenem. Élére állítom és karikába tekerem. Hústűvel megszúrom, ne nyíljon ki. Fóliával letakarom és pár órára hűtőbe teszem. Legjobb előző este vacakolni vele, mert akkor másnap csak sutty, mehet a sütőbe
A pácolás után a ,kontyot' tepsibe teszem, minden szószt megmentek és a közepébe teszem. Oda öntök egy kis vizet is, amennyit igényel a hús. Közepesen meleg sütőben fólia alatt megpárolom.
Amikor puha, akkor magas hőmérsékleten még egy kicsit átsütöm. A paradicsomra érdemes figyelni, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. (Tipp: sütőpapír! és akkor nem ragad minden a tepsibe )
Egyszerű körettel, valamilyen főtt rumlival, vagy rizzsel tálalom.
Klassz kaja és végre nem a hagyományos oldalas bár bevallom, annak is meg van a maga fílingje és azt is nagyon szeretem.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük