Mindent bele!

Vannak alkalmak, amikor úgy dönt az ember, hogy na akkor most rendet rak a fagyasztóban. 🙂 Nem is a rendrakás, hanem inkább a szelektálás a lényeg. Ilyenkor kiválasztom amit már úgy gondolom, hogy ideje megfőzni, megcsinálni, mert jön egy új hónap és más alapanyagok kerülnek a helyükre. 

Ma reggeli ténykedésem során kivettem a múlt heti darált húst, egy csomag csirke – bár inkább csak csibe – combot, tavalyról megmaradt gurulós epret és gurulós piszkét. Sőt még tojásfehérjét is találtam zacskózva 🙂

Elindult a fantáziám, bár egyedül a darált húsról tudtam, hogy mit akarok vele. Akkor még sima fasírtban gondolkodtam. Mire a végére értem a gondolatoknak, addigra valami sokkal pikánsabb jutott eszembe.

A csibecombok olyan kis vékonykák voltak, hogy nem süthettem meg. 🙂 Levest főztem belőlük, sok zöldséggel. Került bele sárgarépakarika, karalábékocka, karfiolvirág, Apa kedvéért még krumplikocka is. Meg persze fokhagyma is 🙂 Fűszertojásban pedig bors és koriander.

Hideg vízben feltettem a csibecombokat. Ebbe került a fokhagyma, a fűszertojás és a só. Amikor felforrt, akkor tettem bele a zöldségeket és takarékra csavartam a gázt. Hagytam főni, addig is sok más dolog akadt itthon. Lisztből és 1 tojásból, kb 1/2 csokor petrezselyemből sóval, borssal galuskát csináltam. Sós vízben kifőztem. 

Amikor a leves megfőtt, pár kanálnyival elkevertem egy tejfölt, majd hozzáadtam. És beleraktam a galuskákat is. Hmm… nagyon finom lett ez a mindent bele-leves 🙂

Az eperből nagyon finom dzsemet  sikerült főznöm. Az egresből szintén. Bár az egres savanyúúúúú, de mégis annyira finom lett. Ami nem fért az üvegbe, azt elnyalingattam. Az eper üvegébe dobtam egy pici darab fahéjat. Az egresbe pedig citromhéjat reszeltem. Nagyon szép a kis magjaival 🙂 Most éppen szárazdunsztban pihennek mind a ketten. Ahogy néztem kb. 2 nap múlva hűlnek ki. 

Végülis a darált húst befűszereztem. Ízvilágra olyan arab húsgombóc lett. 🙂 Sok frissen vágott petrezselyemmel, amit reggel szedtem a virágládákból 🙂 , sóval, borssal, 1 kk. őrölt fahéjjal, és egy tk. sóval összedarált koriandermaggal. Ebbe került a tojásfehérje, hogy az se menjen kárba, valamint zsömlebél és fokhagyma. Illatra egész finom lett! 🙂 De majd gombócolás és sütés után derül csak ki igazán 🙂

A mai főzőcskét evvel letudtam. Este csak a levest tálalom, mert olyan tartalmas, hogy bőven elég lesz 🙂 Holnap pedig  natúr krumplipürével tálalom a húsgombócokat.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.